hirdetés
Külföld

Folytatódik Szíriában az evakuáció

Szerdán újból megkezdték a több ezer szíriai ember evakuálását és átszállítását az ostrom alatt lévő területekről, közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. Korábban egy merénylet miatt szünetelt az intézkedés.
Evakuációs busz Folytatódik Szíriában az emberek evakuálása négy ostrom alatt lévő településről (Forrás: dw.com)
hirdetés

Folytatódhat a szíriai polgárháborúban szemben álló felek által ostrom alatt tartott két-két településről az emberek kimenekítése, miután egy szombati robbantás miatt ideiglenesen felfüggesztették az akciót. Ekkor több mint 120 ember, közöttük sok gyermek halt meg a buszkonvojt ért támadásban. A megtámadott konvoj a kormányerők által ellenőrzött al-Fua és Kefraja településekről indult, és az incidens idejében Aleppó közelében állt éppen.

„Folytatódik a folyamat, 3 ezer ember elhagyta Al-Fuát és Kefraját hajnalban, és közel 300 ember hagyja el Zabadanit és a két másik, lázadók kezén lévő települést” – mondta Rami Abdel Rahman, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője.

A szíriai kormány által működtetett Central Military Media is megerősítette az evakuáció folytatását.

A szombati halálos robbantás Rashidin területén történt. 126 ember halt meg, akik közül legalább 109 személy evakuált volt. A gyermek áldozatok száma is igen magas volt, legalább 68 evakuált gyerek vesztette életét. Emellett segélymunkások, illetve a konvojt kísérő lázadók is haltak meg a robbantásban.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a merényletért, a szíriai kormány szerint „a terroristák” (ezt a kifejezést gyakran minden ellenzéki harcosra használják) követték el a támadást. A régió egyik legfontosabb felkelő csoportja, az Ahrar al-Sham közlése szerint elítélte a „gyáva támadást”, és hozzátette, hogy több tagjuk is meghalt. Emellett a felkelő csoport közölte, hajlandó együttműködni egy nemzetközi vizsgálatban is.

A szerdai napon már megerősítették az evakuált emberek kíséretét, több tucat fegyveres felkelő állt őrt azon a területen, ahová a buszok parkoltak. Várhatóan 8 ezer ember hagyhatja el al-Fuát és Kefraját a szerdai nap végéig, akik között civilek és kormánypárti harcosok is vannak. Cserébe 2500 civil és felkelő hagyhatja el Zabadanit és Madaját, amelyet a kormányerők vettek körül.

Az elmúlt időszakban több hasonló intézkedés is történt, jogvédő szervezetek szerint ugyanakkor az ostromlott városok lakosságának ilyen cseréje kifizetődővé teszi az ostrom taktikáját, egyben az emberek nagy mértékű kényszerített áttelepítéséhez vezet.

A jelenleg első szakaszában lévő evakuációs megállapodást már több alkalommal is késleltetni kellett. A megállapodás második szakasza két hónap múlva veheti kezdetét, amikor két, a kormány által ellenőrzött várost az ott lévő lázadók mindegyike elhagyja majd, a kormányerők felügyelete alatt lévő két városból pedig elmehetnek azok a civilek, akik ezt meg szeretnék tenni.

Összesen több mint 30 ezer ember hagyhatja el így a négy várost.

Az ENSZ szerint 4,72 millió szíriai él nehezen elérhető területeken, akik közül 600 ezer ember továbbra is ostrom alatt lévő településeken lehet. Az elmúlt hónapokban több evakuálás is volt, jellemzően Damaszkusz környékén, emellett pedig Homsz utolsó, a lázadók által ellenőrzött kerületéből is távoztak a felkelők és a civilek egy része.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítése

Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítésehirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen