hirdetés
Külföld

Nem Észak-Korea felé haladtak az amerikai hadihajók

Az amerikai repülőgéphordozók és más hadihajók nem Észak-Korea felé, hanem az ellenkező irányba haladtak abban az időben, amikor az Egyesült Államok azt közölte, repülőgép-hordozót küld a régióba.
Amerikai hadihajó (Forrás: aljazeera.com)
hirdetés

Az amerikai haditengerészet április nyolcadikán azt közölte, hogy a Carl Vinson repülőgéphordozó vezette hadihajócsoport a Koreai-félsziget felé haladt, miután Észak-Korea nukleáris ambíciói feszültséghez vezettek a két ország között. A múlt héten Donald Trump elnök azt mondta, hogy egy „armadát” küldtek.

A hajócsoport azonban valójában a hétvége során távolabb volt, és a Szunda-szoroson át az Indiai-óceán területére haladt. Az amerikai Pacific Command kedden azt közölte, hogy ugyan elálltak az ausztráliai Perth kikötőjébe tervezett látogatástól, ám a korábban tervezett, Ausztráliával közös gyakorlatot mégis teljesítették az ország északnyugati partvidékén, miután április nyolcadikán elhagyták Szingapúrt.

Jelenleg a hadihajóraj a parancsnak megfelelően a Csendes-óceán nyugati részén halad előre. Azt egyelőre nem tudni, hogy vajon szándékos döntés előzte-e meg azt, hogy a hajók nem érkeztek meg, esetleg Kim Dzsongun észak-koreai vezetőre igyekeztek így „ráijeszteni”, vagy egyszerű kommunikációs hiba vezetett az előzetes tervek megváltozásához.

Akárhogyan is, Mike Pence amerikai alelnök a USS Ronald Reagan repülőgéphordozó fedélzetén arról beszélt a régióban tett látogatásán, hogy bármilyen támadást legyőznek, és bármiféle hagyományos vagy nukleáris fegyver használatára elsöprő és hatékony választ ad az Egyesült Államok.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok és Észak-Korea között megnövekedett a feszültség, szerdán Mike Pence Ázsia csendes-óceáni térségének a „legveszélyesebb” országaként írta körül Észak-Koreát, amely „sürgős fenyegetést” jelent a békére és a biztonságra.

Nem sokkal ezt megelőzően a hétvégén Észak-Korea egy katonai felvonulást tartott az államalapító 105. születési évfordulójának alkalmából, majd pedig vasárnap két rakétát tesztelt, amelyek kevéssel a kilövésüket követően felrobbantak.

Az Egyesült Államok szerint Észak-Korea igyekszik „provokálni valamit”, kedden James Mattis védelmi miniszter pedig azt mondta, hogy a rakétateszteket „vakmerő lépésnek” tartja. Elmondta továbbá, hogy az Egyesült Államok „szorosan együttműködik” Kínával a helyzet kezelésén.

Phenjan azt állította a közelmúltban, hogy minden héten végrehajt rakétateszteket, egyben az Egyesült Államokat háborúra figyelmeztette abban az esetben, ha az katonai tevékenységet folytat. Az észak-koreai külügyminiszter-helyettes hétfőn azt mondta, hogy amennyiben az Egyesült Államok egy katonai támadást tervez ellenük, úgy egy nukleáris megelőző csapással reagálnak „a saját stílusuk és módszerük szerint”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek

Bomba robbant egy kanadai étteremben, többen megsérültek


KANADA,     ROBBANTÁS,     BOMBA

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen