hirdetés
Külföld

Több beteg gyerek is éhezik fehéroroszországi árvaházakban

Majdnem 100 olyan gyermek és fiatal él fehéroroszországi árvaházakban, akiket az éhezés fenyeget – írta a The Guardian. Az esetek felháborodást váltottak ki a nyilvánosságból, egyben bűnügyi vizsgálat vette kezdetét.
Árvaház Árvaház Fehéroroszországban (Forrás: theguardian.com / Alexander Vasukovich)
hirdetés

Ügyészek, orvosok és a gyermekotthonok tisztviselői szerint számos súlyosan alultáplált fiatal is élhetett több éven át az otthonokban, néhány tizenéves testsúlya nem haladta meg a 15 kilogrammot sem. A minszki gyermekotthonokban készült képek ahhoz hasonló visszaéléseket és elhanyagoltságot idéznek fel, ami az 1990-es évek eleji romániai árvaház-botrányra emlékeztethet. Több kép a The Guardian szerint olyan megrázó, hogy nem is hozták nyilvánosságra azokat.

A hatóságok vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy hogyan kerülhettek az érintett gyermekek ilyen életveszélyes állapotba – az ügyészek szerint az árvák elhanyagolás és az alultápláltság áldozatai, több otthon vezetőjét már elbocsátották.

Az árvaházak ugyanakkor azzal védekeznek, hogy a gyermekek rossz fizikai állapota részben pszichológiai problémákban gyökerezik – az egyik intézmény vezetője elmondta, olyan gyerekekről van szó, akik soha nem sétáltak, mindig ágyban fekszenek és nem alakult ki az izomzatuk sem.

„Egy ilyen gyerek soha nem fog felállni és sétálni enterális táplálás nélkül. Így aztán az intézményünk számára a tény, hogy a gyermek tiszta, evett és egészségügyi ellátást is kap, a legfontosabb dolog” – tette hozzá.

A botrány akkor tört ki, amikor egy gyermekgyógyász az egyik érintett intézménybe az újságírókat egy jótékonysági futballmeccsről készülő anyag elkészítésére hívta. Az ebből az eseményből befolyó összeget arra tervezték fordítani, hogy speciális élelmiszert szerezhessenek be az árva gyermekeknek – az úgynevezett enterális táplálás során folyékony formában juttatnak megfelelően tápláló ételt az alultáplált gyerekek szervezetébe.

Az Imena magazin internetes portálján megjelentek fotók a láthatóan rendkívül alultáplált gyermekekről, az egyik 20 éves lány alig 11,5 kilogramm súlyú volt a magazin szerint. Mindez nagy felháborodást váltott ki az olvasókból, főként az előtt álltak értetlenül, hogy hogyan lehetséges az Európában a 21. században, hogy a beteg gyermekek számára nincs megfelelő tápszer.

Egyes árvaházak szerint a gyermekek számára a hagyományos ételek nem voltak megfelelőek, ugyanakkor az intézményeknek nem volt pénze olyan speciális tápszerekre, amelyek lehetővé tették volna, hogy a gyerekek súlya gyarapodjon.

Egy intézmény igazgatója azt mondta, hogy az érintett gyermekekről már születésükkor lemondtak a szüleik, és az ilyen gyerekek nem csak mentális fogyatékossággal születtek, de egyben a cerebrális parézis súlyos formájától és más betegségektől is szenvednek.

Azokban az esetekben, amikor az intézmények speciális tápszert tudtak adni a gyerekeknek, javulást figyelhettek meg, ám ehhez a gyermekorvosnak receptet kellett írnia, hogy a gyermekotthonok közpénzből megvásárolhassák a tápszereket. Ehhez ugyanakkor a gyerekek alapos orvosi vizsgálatára volt szükség, amire viszont azért nem vállalkoztak az ezért felelős kórházak, mivel az érintett fiataloknak és gyerekeknek „úgysincs jövőjük”.

A helyi orvosok ugyan gyakran próbálták felhívni a figyelmet a problémára, de többnyire nem jártak sikerrel. Egyikük jótékonysági fesztivált is szervezett egy közösségi oldalon, amire azonban senki nem ment el.

Az ügyész szerint törvénysértésnek minősül, hogy több árvaházban nem jutottak megfelelő táplálékhoz a gyerekek, ezért a hiányosságért pedig az intézmények igazgatói tehetőek felelőssé. Az ügyész érvelése szerint abban az esetben, ha rendszeres, szakértő által végzett egészségügyi ellenőrzésen estek volna át a gyerekek, „egyértelmű lett volna a rendellenes állapotuk”.

Anna Gorchakova, egy gyermekhospice ház vezetője szerint nem csupán az intézmények együttműködésének hiánya vezethetett a botrányos állapotokhoz, de az is, ahogyan a többség a súlyosan beteg gyermekekről vélekedik.

„Etetik őket, vigyáznak rájuk, de úgy kezelik őket, mint a növényeket” – jelentette ki.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében

Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében


TORDA,     BALESET,     HELIKOPTER

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozatai

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozataihirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen