hirdetés
Külföld

A gyanú szerint pénzhez akart jutni a Dortmund buszára támadó férfi

Korábban felmerült iszlamista, szélsőbaloldali és szélsőjobboldali motiváció is a Dortmund busza elleni támadással összefüggésben, az őrizetbe vett Sergej W. orosz-német kettős állampolgár viszont az ügyészség szerint pénzt remélt a robbantásoktól.
A Dortmund busza A támadó a részvényárak esésére számított, amiből hasznot remélt (Forrás: skysports.com)
hirdetés

Németországban azzal vádolnak egy férfit, hogy a Borussia Dortmund buszának közelében robbantott korábban ebben a hónapban. A 28 éves Sergej W. orosz-német kettős állampolgárnak nem volt köze szélsőséges iszlamistákhoz, a támadástól pedig pénzt remélt arra számítva, hogy azt követően a csapat részvényei esni fognak.

A férfi a csapat hoteljában tartózkodott, ahonnan figyelte azt az utcát, ahol a robbanás történt. Két személy megsérült, amikor a busz közelében három bomba robbant. Marc Bartrának egy műtéten is át kellett esnie, rajta kívül egy rendőr szorult egészségügyi ellátásra.

Az április 11-én történt támadást követően másnapra halasztották a Monaco elleni BL-mérkőzést, több Dortmund szurkoló is szállást ajánlott fel azoknak, akik a csúszás miatt nem tudtak hová menni.

A rendőrség korábban terrortámadásként kezelte az esetet, a helyszínnél olyan leveleket is találtak, amelyekben az Iszlám Állam nevében vállalták a felelősséget a támadásért. Ezt követően őrizetbe vettek egy 25 éves, iszlamista kapcsolatokkal rendelkező iraki állampolgárt is, akiről úgy találták, hogy nem volt köze a támadáshoz.

Az elkövetkező héten már „komoly fenntartásuk” volt a nyomozóknak azzal kapcsolatban, hogy dzsihádista motiváció állt volna a támadás hátterében. A helyszínen talált levelekkel kapcsolatban azt állították, hogy azok célja a szándékos megtévesztés volt.

A német szövetségi ügyészség pénteki közleménye szerint egy 28 éves, német-orosz állampolgárságú férfi ellen gyilkossági kísérlet ellen emelnek vádat. Németország délnyugati részén, Baden-Württembergben vették őt őrizetbe pénteken reggel.

A gyanú szerint a férfi 15 ezer részvény esetében vásárolt lehetőséget shortolásra a Borussia Dortmundban, összesen 78 ezer euró, vagyis majdnem 24 millió forint értékben. A részvényárak esése esetén a férfi haszonra számíthatott volna. (Végül valóban estek a részvényárak, 5 738 euróról 5 421-re, azóta újból némi emelkedést lehetett megfigyelni.)

Az ügyészek szerint a gyanúsított a támadás napján abban a hotelban tartózkodott, ahonnan a Borussia Dortmund elindult, majd a hotel egy emeleti szobájába ment, ahonnan felügyelte a támadás helyszínét. A gyanúsított fogadást tett április tizenegyedikére a hotelhoz tartozó IP-címről, miután kölcsönt vett igénybe a pénzhez.

A nyomozók szerint a fémelemes robbanóeszközöket egy sövénybe rejtették, és akkor hozták működésbe azokat, amikor a busz elhaladt mellettük.

A 80 ezer fő fogadására alkalmas stadionban már összegyűlt szurkolókat a robbanást követeően arra kérték, hogy maradjanak ott, amíg biztonságossá nem válik a távozásuk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust

Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikusthirdetés
Többen meghaltak, amikor összeomlott egy híd Kolumbiában

Többen meghaltak, amikor összeomlott egy híd Kolumbiában


KOLUMBIA,     HÍD,     ÉPÍTKEZÉS

Bejelentette lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök

Bejelentette lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök


MIHAI TUDOSE,     PSD,     ROMÁNIA

A hamis rakétariadó után biztonságosabb riasztási rendszert vezettek be Hawaiin

A hamis rakétariadó után biztonságosabb riasztási rendszert vezettek be Hawaiin


HAWAII,     RAKÉTARIADÓ,     USA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen