hirdetés
Külföld

A gyanú szerint pénzhez akart jutni a Dortmund buszára támadó férfi

Korábban felmerült iszlamista, szélsőbaloldali és szélsőjobboldali motiváció is a Dortmund busza elleni támadással összefüggésben, az őrizetbe vett Sergej W. orosz-német kettős állampolgár viszont az ügyészség szerint pénzt remélt a robbantásoktól.
A Dortmund busza A támadó a részvényárak esésére számított, amiből hasznot remélt (Forrás: skysports.com)
hirdetés

Németországban azzal vádolnak egy férfit, hogy a Borussia Dortmund buszának közelében robbantott korábban ebben a hónapban. A 28 éves Sergej W. orosz-német kettős állampolgárnak nem volt köze szélsőséges iszlamistákhoz, a támadástól pedig pénzt remélt arra számítva, hogy azt követően a csapat részvényei esni fognak.

A férfi a csapat hoteljában tartózkodott, ahonnan figyelte azt az utcát, ahol a robbanás történt. Két személy megsérült, amikor a busz közelében három bomba robbant. Marc Bartrának egy műtéten is át kellett esnie, rajta kívül egy rendőr szorult egészségügyi ellátásra.

Az április 11-én történt támadást követően másnapra halasztották a Monaco elleni BL-mérkőzést, több Dortmund szurkoló is szállást ajánlott fel azoknak, akik a csúszás miatt nem tudtak hová menni.

A rendőrség korábban terrortámadásként kezelte az esetet, a helyszínnél olyan leveleket is találtak, amelyekben az Iszlám Állam nevében vállalták a felelősséget a támadásért. Ezt követően őrizetbe vettek egy 25 éves, iszlamista kapcsolatokkal rendelkező iraki állampolgárt is, akiről úgy találták, hogy nem volt köze a támadáshoz.

Az elkövetkező héten már „komoly fenntartásuk” volt a nyomozóknak azzal kapcsolatban, hogy dzsihádista motiváció állt volna a támadás hátterében. A helyszínen talált levelekkel kapcsolatban azt állították, hogy azok célja a szándékos megtévesztés volt.

A német szövetségi ügyészség pénteki közleménye szerint egy 28 éves, német-orosz állampolgárságú férfi ellen gyilkossági kísérlet ellen emelnek vádat. Németország délnyugati részén, Baden-Württembergben vették őt őrizetbe pénteken reggel.

A gyanú szerint a férfi 15 ezer részvény esetében vásárolt lehetőséget shortolásra a Borussia Dortmundban, összesen 78 ezer euró, vagyis majdnem 24 millió forint értékben. A részvényárak esése esetén a férfi haszonra számíthatott volna. (Végül valóban estek a részvényárak, 5 738 euróról 5 421-re, azóta újból némi emelkedést lehetett megfigyelni.)

Az ügyészek szerint a gyanúsított a támadás napján abban a hotelban tartózkodott, ahonnan a Borussia Dortmund elindult, majd a hotel egy emeleti szobájába ment, ahonnan felügyelte a támadás helyszínét. A gyanúsított fogadást tett április tizenegyedikére a hotelhoz tartozó IP-címről, miután kölcsönt vett igénybe a pénzhez.

A nyomozók szerint a fémelemes robbanóeszközöket egy sövénybe rejtették, és akkor hozták működésbe azokat, amikor a busz elhaladt mellettük.

A 80 ezer fő fogadására alkalmas stadionban már összegyűlt szurkolókat a robbanást követeően arra kérték, hogy maradjanak ott, amíg biztonságossá nem válik a távozásuk.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítése

Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítésehirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen