hirdetés
Külföld

Terrorizmus miatt figyelték a párizsi lövöldözőt

A csütörtöki párizsi lövöldözés során egy rendőrt lelövő férfit az autójában talált okmányok alapján azonosították, ám a francia hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra a nevét.
Párizsi lövöldözés Egy rendőr meghalt, és ketten megsérültek a lövöldözésben, végül a támadót is lelőtték (Forrás: foxnews.com)
hirdetés

A helyi média szerint a 39 éves férfi Párizs külvárosi területén élt, és a rendőrség lehetséges szélsőséges iszlamistaként tekintett rá.

Mielőtt a Champs-Élysées-n lelőtték volna, a fegyveres férfi egy rendőrt lelőtt, és megsebesített két másikat. François Hollande francia elnök várhatóan biztonsági kabinetülést hív össze, eközben az országban már javában az elnökválasztás vasárnapi első fordulójára készülnek.

François Hollande arról beszélt, hogy meggyőződése szerint terrorizmussal összefüggő támadás történt, egyben hozzátette, hogy a biztonsági erők az ország teljes támogatását bírják maguk mögött, az elhunyt rendőrnek pedig megadják a nemzeti tiszteletet.

A támadás elkövetőjeként a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet jelentkezett, amely azt állította, hogy a „harcosai” vitték véghez azt.

Pierre-Henry Brandet belügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy csütörtökön valamivel este kilenc óra előtt egy autó egy rendőrségi busz mellé hajtott, majd pedig kiszállt belőle egy férfi, és automata fegyverrel lövöldözni kezdett a buszra. Miután megölt egy rendőrt, a támadó menekülni próbált, és eközben két másik rendőrre is lőni kezdett, akiket megsebesített. Ezt követően azonban őt magát is lelőtték.

Az esetet követ a Champs-Élysées teljes területét kiürítették. Hugh Schofield, a BBC helyi tudósítója szerint a sétányt már hosszú ideje látták lehetséges célpontnak, hiszen az világszerte jól ismert és így sok turistát és látogatót is vonz.

Az éjszaka során a nyomozók a Párizs keleti részén fekvő Chelles-ben átkutattak egy lakást. Arra szeretnék megtalálni a választ, hogy ismerhette-e, és ha igen, ki, a támadó terveit.

François Molins párizsi ügyész kevéssel a lövöldözést követően azt mondta, hogy a támadó személyazonossága „ismert és megerősített”. Azt mondta ugyanakkor, hogy nem hozza nyilvánosságra az illető kilétét a folyamatban lévő nyomozásra és razziákra való tekintettel. Szavai szerint jelenleg mindenek előtt azt vizsgálják, hogy volt-e bűntársa az elkövetőnek.

A francia média szerint a támadó több évig börtönben volt már korábban, amiért több mint tíz éve egy alkalommal már rendőrökre lőtt. Nemrég pedig a titkosszolgálatok az illetőt lehetséges szélsőséges iszlamistaként azonosították.

Az Iszlám Állam az Amaq hírcsatornáján keresztül azt állította, hogy egy Abu-Yusuf al-Baljiki nevű személy volt a támadás elkövetője.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen