hirdetés
Külföld

Együttműködésben állapodott meg Észak-Korea és a Brexit kérdésében a brit és a japán kormányfő

Együttműködésben állapodott meg a nemzetközi biztonságra Észak-Korea által jelentett fenyegetéssel szemben pénteken a brit és a japán miniszterelnök.
Theresa May és Abe Sindzó (安倍 晋三) miniszterelnökök Theresa May és Abe Sindzó (安倍 晋三) miniszterelnökök a találkozón (Forrás: Expressandstar.com)
hirdetés

Theresa May, aki Cheqersben, a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján fogadta Abe Sindzót, a megbeszélés után közölte azt is: biztosította a japán kormányfőt, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után is a befektetések és az üzleti tevékenység legjobb európai helyszíne marad.

May hangsúlyozta: a brit gazdaságban japán cégek által eszközölt beruházások összértéke meghaladja a 40 milliárd fontot (15 ezer milliárd forint), és Nagy-Britannia a japán tőkeexport második legnagyobb célországa az Egyesült Államok után.

A brit kormányfő kiemelte azt is, hogy hozzávetőleg ezer japán nagyvállalat 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat Nagy-Britanniában.

Theresa May felidézte, hogy a brit EU-tagságról rendezett - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - tavalyi népszavazás óta a Toyota autógyár 240 millió fontos fejlesztési beruházást jelentett be nagy-britanniai üzemében, a Nissan járműipari csoport pedig úgy döntött, hogy brit gyárában kezdi el az új Qashqai modell gyártását.

A Nissan e tavalyi döntésének előzményeként Carlos Ghosn, a japán autóipari óriáscég elnöke kilátásba helyezte, hogy a Nissan nem hajt végre több beruházást angliai gyárában, hacsak a brit kormány nem ad biztosítékokat a brit EU-tagság megszűnése után esetleg érvénybe lépő vámok költségemelő hatásainak kompenzálására. A Nissan röviddel ezután, október végén jelentette be, hogy az északkelet-angliai Sunderlandben működő üzemében kezdi meg az új Qashqai, illetve X-Trail modellek gyártását, mivel a brit kormány kötelezettséget vállalt annak biztosítására, hogy a legnagyobb angliai Nissan-autógyár működése a jövőben is versenyképes marad.

A Nissan akkori közleménye mindazonáltal nem részletezte, hogy London pontosan milyen biztosítékokat adott erre a cégnek.

A Cheqersben tartott pénteki találkozó utáni sajtótájékoztatón Abe Sindzó elmondta: arra kérte Theresa Mayt, hogy London gondoskodjék a rendezetten zajló átmenetről és a stabil környezet fennmaradásáról az üzleti vállalkozások, köztük a japán érdekeltségek számára a brit EU-tagság megszűnésének folyamata során.

A japán kormányfő hozzátette: a világgazdaság egésze számára is nagyon fontos, hogy a Brexit-folyamat zökkenőmentes és sikeres legyen.

A megbeszélés napirendjén a geopolitikai kockázatok között az első helyen szerepelt az észak-koreai atomfegyverkezés jelentette veszély. Theresa May elmondta: egyetértés volt a japán miniszterelnökkel abban, hogy az észak-koreai nukleáris és rakétakísérletek az egész világ békéjét és stabilitását veszélyeztetik. A brit kormányfő megállapodott Abe Sindzóval arról, hogy a két ország a nemzetközi partnerekkel együtt folytatja a nyomásgyakorlást Észak-Koreára, és együttműködik az atomfegyverek birtoklására irányuló illegális tevékenységből eredő biztonsági fenyegetés elhárítása végett.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnél

Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnélhirdetés
Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban

Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban


KAZAHSZTÁN,     BALESET,     BUSZ

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak


USA,     DONALD TRUMP,     HAMIS HÍREK

Megalakult az új katalán parlament

Megalakult az új katalán parlamenthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen