Külföld

A riói olimpián vegyi támadásra készülő szélsőségeseket ítéltek el

Brazíliában nyolc személyt börtönbüntetésre ítéltek, amiért támadásokat terveztek végrehajtani tavaly nyáron a riói olimpia eseményein, továbbá azért, mert az interneten keresztül az Iszlám Állam terrorista csoportot népszerűsítették.
Riói olimpia A nyolc személy a riói olimpián tervezett támadást végrehajtani (Forrás: kbctv.co.ke)

A nyolc férfit nem sokkal azt megelőzően vették őrizetbe, hogy tavaly augusztusban az olimpia megkezdődött volna, a brazil hatóságokat az FBI értesítette. Az elfogott személyek mindannyian brazil állampolgárok.

A csoportot vezető Leonid El Kadre de Melót tizenöt év börtönbüntetésre ítélték, ügyvédje azt közölte, hogy a férfi éhségsztrájkba kezdett.

A további hét személyre öt, illetve hat év börtönbüntetést szabtak ki, mindegyikük jelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Marcos Josegrei da Silva Paraná állambeli bíró elmondta, hogy a nyolc személyből álló csoport üzenetküldő alkalmazásokon keresztül fogadott hűséget az Iszlám Államnak, emellett online terjesztettek szélsőséges tartalmat.

El Kadre de Melo a bíró ítélete szerint „minden kétséget kizárólag az a személy volt, aki a gyanúsítottak közül a vezető szerepet betöltötte".

A nyolc férfi ugyan nem volt az Iszlám Állam tagjai, viszont megpróbáltak kapcsolatba lépni a csoporttal tisztviselők szerint. Tevékenységüket az FBI megfigyelte.

Két héttel a riói olimpiát megelőzően a brazil hatóságokat az FBI értesítette a veszélyről, a brazil hatóságok pedig később azt közölték, hogy a gyanúsítottak fegyvereket próbáltak vásárolni, illetve olyan videókat osztottak meg, amelyeken bombakészítés volt látható.

A szövetségi rendőrség júliusban indította meg a „Hashtag műveletet”, amelynek során összesen tizenöt embert vett őrizetbe.

Hét gyanúsítottat végül szabadon engedtek, a nyolc másik személy ellen azonban az új brazil terrorellenes szabályozás értelmében vádat emeltek, amiért vegyi támadást terveztek végrehajtani az olimpián.

Összesen hat embert ítéltek hat év börtönbüntetésre – ők: Alisson Luan de Oliveira, Oziris Moris Azevedo, Levi Ribeiro de Jesus, Israel Pedra Mesquita, Hortencio Yoshitake és Luis Gustavo de Oliveira –, valamint egy személyre – Fernando Pinheiro Cabralra – öt év szabadságvesztést szabtak ki.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen