Külföld

Nem bűnös a kanadai nő, amiért inni adott a szomjas sertéseknek

Nem találták bűnösnek azt a kanadai aktivistát, aki inni adott a vágóhídra szállított sertéseknek. A nő ellen azért emeltek vádat, mert felmerült annak lehetősége, hogy bűncselekményt követett el 2015-ben azáltal, hogy a sertésekkel a vágóhíd felé tartó teherautón lévő állatoknak vizet adott.
Anita Krajnc vizet ad egy sertésnek A sertés megitatása a vád szerint a magántulajdon megsértése lehetett (Forrás: huffingtonpost.ca)

Egy ontariói bíró ejtette a bűncselekmény vádját Anita Krajnc állatvédő aktivista ügyében a hosszan tartó jogi vitát követően. David Harris bíró elmondta, hogy nem volt meggyőződve arról, hogy a nő sértette a magántulajdon használatát, amikor vizet adott a vágóhídra szállított sertéseknek.

Az aktivista a döntéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy az azt erősíti meg, hogy „az együttérzés nem bűncselekmény”.

Kanadában a magántulajdon sérelme egy olyan bűncselekményt takar, amelynek során az elkövető szándékosan tesz kárt valaki magántulajdonában. A bíró úgy érvelt, hogy meglátása szerint az aktivista „nem akadályozta vagy zavarta semmilyen tulajdon törvényes használatát, élvezetét vagy működését”, amikor 2015 júliusában néhány állatnak inni adott a 190 sertést egy torontói vágóhídra szállító járműnél.

A Toronto Pig Save nevű szervezet egyik alapítójaként Anita Krajnc rendszeresen megjelent más aktivistákkal együtt egy útkereszteződésnél annak érdekében, hogy a vágóhídra szállított állatokat megsimogassák, és inni adjanak nekik.

A sertések esetében azonban a teherautó vezetője vitába keveredett az aktivistával és rendőrt hívtak, az esetről készült videót az aktivisták megosztották az interneten.

SertésAz incidensre egy meleg napon került sor, amikor a sertéseket szállító utánfutóban nagy forróság volt (Forrás: cbc.ca)

Anita Krajnc annak ellenére, hogy csütörtökön felmentették a bűncselekmény vádja alól, a BBC-nek azt mondta, hogy „vegyes érzelmekkel” tekint a döntésre. Azt szeretné ugyanis, hogy a törvényhozásban elismerjék, hogy a sertések és más állatok nem egyszerűen „tulajdon”, hanem érző lények, amelyeknek alapvető jogai vannak.

Döntésében a bíró egyértelművé tette, hogy a kanadai törvények szerint a sertések tulajdonnak számítanak.

„Ms. Krajnc és a hozzá hasonlóan gondolkodók talán másként hiszik, és ehhez joguk is van. Ettől azonban ez még nem lesz így” – fogalmazta meg a bíró.

Az aktivista esetére és akcióira sokan figyeltek fel világszerte, azóta pedig már több hasonló „mozgalom” is napvilágot látott több országban, többek között az Egyesült Királyságban is. A mozgalom képviselői a veganizmust és az állatjogi aktivizmust népszerűsítik és vallják.

Az eset egyébként úgy tűnik, Anita Krajnc-ot sem tántorította el korábbi tevékenységétől, ugyanis kijelentette, hogy ezt követően is megjelenik majd a vágóhidaknál, hogy „gyászolja” az állatokat. Amennyiben bűnösnek találták volna, a nő hat hónap szabadságvesztésre és 5 ezer dolláros bírságra számíthatott volna a CBC korábbi cikke szerint. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen