hirdetés
Külföld

Nem bűnös a kanadai nő, amiért inni adott a szomjas sertéseknek

Nem találták bűnösnek azt a kanadai aktivistát, aki inni adott a vágóhídra szállított sertéseknek. A nő ellen azért emeltek vádat, mert felmerült annak lehetősége, hogy bűncselekményt követett el 2015-ben azáltal, hogy a sertésekkel a vágóhíd felé tartó teherautón lévő állatoknak vizet adott.
Anita Krajnc vizet ad egy sertésnek A sertés megitatása a vád szerint a magántulajdon megsértése lehetett (Forrás: huffingtonpost.ca)
hirdetés

Egy ontariói bíró ejtette a bűncselekmény vádját Anita Krajnc állatvédő aktivista ügyében a hosszan tartó jogi vitát követően. David Harris bíró elmondta, hogy nem volt meggyőződve arról, hogy a nő sértette a magántulajdon használatát, amikor vizet adott a vágóhídra szállított sertéseknek.

Az aktivista a döntéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy az azt erősíti meg, hogy „az együttérzés nem bűncselekmény”.

Kanadában a magántulajdon sérelme egy olyan bűncselekményt takar, amelynek során az elkövető szándékosan tesz kárt valaki magántulajdonában. A bíró úgy érvelt, hogy meglátása szerint az aktivista „nem akadályozta vagy zavarta semmilyen tulajdon törvényes használatát, élvezetét vagy működését”, amikor 2015 júliusában néhány állatnak inni adott a 190 sertést egy torontói vágóhídra szállító járműnél.

A Toronto Pig Save nevű szervezet egyik alapítójaként Anita Krajnc rendszeresen megjelent más aktivistákkal együtt egy útkereszteződésnél annak érdekében, hogy a vágóhídra szállított állatokat megsimogassák, és inni adjanak nekik.

A sertések esetében azonban a teherautó vezetője vitába keveredett az aktivistával és rendőrt hívtak, az esetről készült videót az aktivisták megosztották az interneten.

SertésAz incidensre egy meleg napon került sor, amikor a sertéseket szállító utánfutóban nagy forróság volt (Forrás: cbc.ca)

Anita Krajnc annak ellenére, hogy csütörtökön felmentették a bűncselekmény vádja alól, a BBC-nek azt mondta, hogy „vegyes érzelmekkel” tekint a döntésre. Azt szeretné ugyanis, hogy a törvényhozásban elismerjék, hogy a sertések és más állatok nem egyszerűen „tulajdon”, hanem érző lények, amelyeknek alapvető jogai vannak.

Döntésében a bíró egyértelművé tette, hogy a kanadai törvények szerint a sertések tulajdonnak számítanak.

„Ms. Krajnc és a hozzá hasonlóan gondolkodók talán másként hiszik, és ehhez joguk is van. Ettől azonban ez még nem lesz így” – fogalmazta meg a bíró.

Az aktivista esetére és akcióira sokan figyeltek fel világszerte, azóta pedig már több hasonló „mozgalom” is napvilágot látott több országban, többek között az Egyesült Királyságban is. A mozgalom képviselői a veganizmust és az állatjogi aktivizmust népszerűsítik és vallják.

Az eset egyébként úgy tűnik, Anita Krajnc-ot sem tántorította el korábbi tevékenységétől, ugyanis kijelentette, hogy ezt követően is megjelenik majd a vágóhidaknál, hogy „gyászolja” az állatokat. Amennyiben bűnösnek találták volna, a nő hat hónap szabadságvesztésre és 5 ezer dolláros bírságra számíthatott volna a CBC korábbi cikke szerint. Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen