Külföld

Véget ért a zika-vírus miatti szükségállapot Brazíliában

Brazíliában bejelentették, hogy véget ért a zika-vírus miatt bevezetett egészségügyi szükségállapot – 18 hónappal azt követően, hogy a szúnyogok által terjesztett betegség nagy számban felütötte a fejét a dél-amerikai országban.
Kóros kisfejűséggel született gyerek A zika-vírus miatt megnövekedett a születési rendellenességek száma (Forrás: newsweek.com)

A szúnyogok által terjesztett vírust egészen 2015-ig nem tartották számon a legjelentősebb egészségügyi kockázatok között, ekkor azonban a brazíliai esetekkel összefüggésben felfigyeltek arra, hogy a megfertőződött várandós anyák gyermekei esetében a betegség súlyos születési rendellenességekhez vezethet.

Az egyik ilyen állapot az úgynevezett mikrokefália, vagyis kóros kisfejűség, amelynek esetében a gyermekek jelentősen kisebb koponyamérettel születnek. A zika-vírus és annak a magzatokra gyakorolt hatása a világ számos országában okozott kisebb-nagyobb riadalmat, miután többfelé is jelentettek megbetegedéseket – igaz, jellemzően azokat érintették ezek, akik Brazíliában tartózkodtak korábban.

Többen azok közül, akik Brazíliába terveztek látogatást, inkább lemondtak az utazásról a vírustól való félelmükben, és megfogalmazódott az is, hogy vajon befolyásolhatja-e a vírus jelenléte a tavaly nyáron megrendezett nyári olimpiai játékok sorsát.

Néhány orvosban megfogalmazódott az aggály, hogy azzal, hogy a világ minden pontjáról érkeznek látogatók a sporteseményre, akár a vírust is átterjeszthetik ezekre az országokra a szurkolók, ilyen módon pedig az olimpia globális egészségügyi kockázatot jelenthetett volna. Egy spanyol szörfvitorlázó azt állította, hogy megfertőződött a vírussal, amikor az olimpia helyszínén tartózkodott.

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) – amely a vírust terjeszti – ugyan csak bizonyos klimatikus körülmények között képes megmaradni egy-egy területen, így ez a veszély korlátozott számú országot érinthetett volna, ám később egészségügyi szakemberek azt mondták, hogy a vírus akár szexuális úton is terjedhet.

A vírus ellen Brazília egy „szúnyogirtó hadjáratba” kezdett, amely az egészségügyi minisztérium szerint sokat javított a helyzeten, és nagy mértékben csökkent hatására a fertőződések száma. Januártól április közepéig a minisztérium közlése szerint 95 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest a megfertőzöttek száma, és a mikrokefáliával született csecsemők száma is kevesebb volt.

Novemberben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is visszavonta az általa kihirdetett egészségügyi szükségállapotot, noha megjegyezte, a vírus továbbra is kockázatot jelent.

Adeilson Cavalcante, a brazil egészségügyi minisztérium egy titkára elmondta, hogy a szükségállapot vége nem jelenti, hogy ezentúl ne támogatnák az érintett családokat, és továbbra is küzdenek a zika-vírus, a dengue-láz és a chikungunya-láz ellen.

Mindhárom betegséget az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A WHO figyelmeztetése szerint a zika-vírus jelentette kockázat, még ha csökken is a megbetegedések száma, nem múlik el, és folyamatosan küzdeni kell az ellen.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen