hirdetés
Külföld

Az amerikai elnök szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát

Donald Trump amerikai elnök pénteken szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát, egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét.
Donald Trump zabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát Trump:
hirdetés

    Az elnök a floridai Miami kubai negyedében tartott beszédében kormányzata várható új Kuba-politikáját vázolta fel. 

    Elöljáróban reményét fejezte ki, hogy Kuba nemsokára szabad ország lesz, majd kárhoztatta elődje, Barack Obama volt elnök Kuba-politikáját. 

    Szörnyűnek és elhibázottnak minősítette az Obama-kormányzat szerinte egyoldalú megállapodását Havannával, és bejelentette, hogy azonnali hatállyal törli e megállapodás egyes elemeit.

    Megállapította, hogy az utazási és a kereskedelmi könnyítések nem a kubai népet, hanem az otttani kormányzatot és hadsereget gazdagították. 

    Donald Trump bejelentette: kormánya új politikát hirdet, és a jövőbeni amerikai Kuba-politikát a kubai emberi jogi helyzet javításához és a havannai kormányzatnak a politikai és gazdasági szabadság megteremtése érdekében teendő konkrét lépéseihez köti.

    Az új Kuba-politika első intézkedéseként - szigorúan alkalmazva az Egyesült Államok törvényeit - Washington érvényben tartja a kubai kormányzat elleni szankciókat, mindaddig, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat. 

    "Nem maradunk többé csöndben a kommunista elnyomással szemben"

- fogalmazott Trump a jelenlévők hangosan éljenzése közepette. Utóbbiak között volt Marco Rubio, kubai gyökerű floridai republikánus szenátor is, aki jelentős mértékben vett részt az új Kuba-politika kimunkálásában.

    Trump kifejtette, hogy szigorítják a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a washingtoni adminisztráció nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba. 

    Hangsúlyozta: intézkedéseinek célja az, hogy a havannai kormányzat és a hadsereg megkerülésével a kubai nép életkörülményeit javítsa. Ezzel a kubai hadsereg tulajdonában álló vállalati konglomerátumra célzott, amelynek jelentős érdekeltségei vannak a gazdaság sok szektorában. 

    Az Egyesült Államok elnöke egyúttal új tárgyalásokra szólította fel a havannai vezetést. 

    "Tiszteletben tartom a kubai szuverenitást, de nem fordítok hátat a kubai népnek"

- fogalmazott. Hozzátette: készen áll és képes rá, hogy új megállapodást kössön, de ennek a megállapodásnak "a kubai nép érdekeit kell szolgálnia".

    Trump közölte: az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem zárják be. 

    Miközben az elnök a floridai metropoliszban beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le a Kuba elleni szankciók változatlan érvényben maradását, és azt, hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd. 

    Washingtonban a pénzügyminisztérium közzétette az utazásokat és a pénzügyi tranzakciókat korlátozó szabályozásokat. Ezek átmeneti időre lesznek érvényben, amíg nem véglegesítik őket. A külügyminisztériumban pedig bejelentették, hogy rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, amelyekkel amerikai vállalatok nem működhetnek együtt.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen