hirdetés
Külföld

A parlament elé terjesztették a Grindeanu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt

Rendkívüli ülést tartott vasárnap a bukaresti parlament, a szociálliberális kormánykoalíció előterjesztette a Grindeanu-kabinet leváltására irányuló bizalmatlansági indítványát.
Grindeanu Sorin Grindeanu (Forrás: ksby.com)
hirdetés

A kormánytöbbség azért kezdeményezett parlamenti szavazást az általa hatalomra juttatott kormányfő ellen, mert nem volt hajlandó lemondani, miután a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonták tőle a politikai támogatást.

Az alkotmány szerint három napnak kell eltelnie a bizalmatlansági indítvány parlamenti ismertetése és megszavazása között. A "Romániát nem lehet kisajátítani, megvédjük a demokráciát, a románok szavazatát" című előterjesztésről és a Grindeanu-kabinet sorsáról szerdán szavaznak a román parlamentben.

A bizalmatlansági indítvány előterjesztői az alkotmányt idézve leszögezik: a román nép nemzeti szuverenitását választott képviselőin keresztül gyakorolja, azt egyetlen személy vagy csoport sem sajátíthatja ki.

Miután a parlamenti többséget birtokló, a kabinet tevékenységével elégedetlen PSD-ALDE szociálliberális koalíció megvonta támogatását a kormánytól, annak 27 tagja közül 25 lemondott. Csak maga a miniszterelnök, Augustin Jianu távközlési miniszter és a hozzájuk csatlakozott Victor Ponta volt kormányfő, vagyis "az úgynevezett Ponta-Grindeanu-Jianu-kormány" hiszi azt, hogy a választók akaratát semmibe véve, saját nevében kormányozhat - érvelnek a bizalmatlansági indítvány előterjesztői.

A PSD-ALDE koalíció szerint a "demokratikus szabályokat felrúgó, felelőtlen, önkényes eljárással szemben" a parlamentnek kötelessége fellépnie, és legitim kormányt állítania az ország élére.

Közben Grindeanu, aki Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök megalapozatlan hatalmi önkényének tartja az eltávolítására irányuló döntéseket, felmentette tisztségéből vasárnap a regionális fejlesztési minisztérium 12 második vonalbeli tisztségviselőjét, hogy a tárca - Dragneához hű - vezetője, a még tisztségben lévő Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes ne tudja "politikai célokra" használva hirtelen szétosztani a mindeddig visszatartott csaknem félmilliárd eurónyi fejlesztési alapokat.

Grindeanu - eljárási szabálytalanságokra hivatkozva - nem jelent meg a parlament előtt, amikor ott az ellene beterjesztett bizalmatlansági indítványt olvasták fel. Nem voltak jelen a jobbközép ellenzék képviselői sem, akik - Traian Basescu volt államfő szavai szerint - távol akarják tartani magukat a szociáldemokrata "klánok" közötti leszámolástól.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói, akik adott esetben a mérleg nyelvévé válhatnak, szintén távol maradtak a vasárnapi parlamenti üléstől. A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) szombati kolozsvári ülése után Kelemen Hunor szövetségi elnöke úgy nyilatkozott, az RMDSZ nem kíván beavatkozni a román kormánykoalíción belül kialakult konfliktusba, és csak közvetlenül a szerdai szavazás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a koalíció pártjai által saját kormányuk leváltására kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására

Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására


KANYARÓ,     ÁTOLTOTTSÁG,     EU

Bababarát lett az amerikai szenátus

Bababarát lett az amerikai szenátus


USA,     SZENÁTUS,     GYEREKEK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen