hirdetés
Külföld

Az iraki csapatok megkezdték a Moszul óvárosa elleni offenzívát

Heves összecsapásokkal vette kezdetét az iraki erők által az utolsó, még az Iszlám Állam kezén lévő moszuli kerület – az óváros – visszafoglalásáért indított művelet.
Iraki rendőr Az iraki szövetségi rendőrség egy tagja Moszulban áprilisban (Forrás: sbs.com.au)
hirdetés

A BBC szerint a különleges erők és a szövetségi rendőrség nyugat és dél irányából halad az óváros felé, haladásukat ugyanakkor nehezítik a tüzérségi fegyverek és az autóbombák.

Az ENSZ szerint akár 100 ezer civil is a sűrűn lakott óvárosban rekedhetett, nekik azt mondták, hogy ha tehetik, hagyják el a területet. Az iraki hadsereg közlése szerint lassan haladnak a szűk utcák irányába, hogy így lehetőleg minél kevesebb civil áldozata legyen az offenzívának.

„A művelet jelenleg utcai harcból áll, a légi és tüzérségi csapásokat mérsékelni fogjuk, mert a terület sűrűn lakott és az épületek sérülékenyek” – mondta az al-Hadath TV-nek a terrorelhárítás egy szóvivője, Sabah al-Numan.

Az Iszlám Állam terrorszervezet a médiacsatornáin azt közölte, hogy harcosaik megakadályozták az iraki csapatokat abban, hogy az egyik lakónegyedbe jussanak, emellett pedig állításuk szerint a szövetségi rendőrség állásaira támadtak.

Az iraki erők a BBC-nek azt mondták, hogy nem tudják, az Iszlám Államnak hány harcosa rejtőzhet az óvárosban.

Az ENSZ szerint Moszul nyugati részén az elmúlt két hétben mintegy 230 civil halt meg, néhányan légicsapások vagy rakétatámadások következtében vesztették életüket, míg másokat az Iszlám Állam mesterlövészei lőttek le, miközben menekülni próbáltak.

Azok a lakosok, akik nemrég sikeresen elmenekültek a területről azt mondták, hogy kétségbeejtő körülmények uralkodnak az óvárosban, sok embernek nincs elegendő eledele vagy ivóvize sem.

A Moszul visszaszerzését célzó, az Egyesült Államok által támogatott offenzíva immár kilencedik hónapja tart, januárban az iraki erők visszafoglalták Irak második legnagyobb városának keleti részét.

A hadműveletben az iraki biztonsági erők, a kurd pesmerga harcosok, a szunnita arab törzsi harcosok és a síita harcosok közül több ezren vesznek részt, őket az Egyesült Államok vezette koalíció vadászgépekkel és katonai tanácsadókkal segíti. Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el Moszult, amely az utolsó jelentős iraki városi támaszpontja maradt a közelmúltig.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen