hirdetés
Külföld

65,6 millió menekült él jelenleg a világon

65,6 millió ember él jelenleg a világon menekültként, menedékkérőként, vagy pedig úgynevezett belső menekültként a saját hazájában az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint.
Menekültek 65.6 millió menekült él jelenleg a világon (Forrás: worldrenew.net)
hirdetés

Az éves jelentés szerint a menekültek 2016 végén becsült száma 300 ezer fős növekedést mutatott a 2015-ös becsléshez képest – ami ugyanakkor kisebb növekedést jelent, mint ami 2014-15-ben volt jellemző. Előbbi időpontban ugyanis 5 millióval emelkedett a világon azok száma, akik menekültként, menedékkérőként vagy belső menekültként éltek.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi biztosa azt mondta, az, hogy több ember vált menekültté, a nemzetközi diplomácia „elkeserítő kudarcát” jelzi.

„Úgy tűnik, hogy a világ képtelenné vált arra, hogy békét teremtsen. Így tehát régi konfliktusokat látunk majd, amelyek továbbra is fennállnak, és újakat, amelyek kitörnek, és mindkettő meneküléshez vezet...” – mondta Filippo Grandi hozzátéve, hogy az emberek kényszerített eltávolítása a soha véget nem érő háborúk szimbóluma.

Filippo Grandi emellett figyelmeztetett arra, hogy jelentős terhet jelent a világ több, a legszegényebbek közé tartozó országának is, hogy a világon élő menekültek 84 százalékát éppen az alacsony és közepes jövedelmű országok fogadják.

„Hogyan kérhetem a sokkal kevesebb forrással rendelkező országokat, Afrikában, a Közel-Keleten, Ázsiában, hogy több millió menekültet fogadjanak be, ha a gazdagabb országok ezt megtagadják?” – tette fel a kérdést Grandi.

Az ENSZ reményei szerint a menekültek nagy számáról szóló jelentés arra bátorítja a gazdag országokat, hogy átgondolják a helyzetet, nem csak a több menekült befogadását illetően, de egyben a béke megteremtéséért és az érintett régiók helyreállításért tett erőfeszítéseit tekintve is.

A világon jelenleg 65,6 millió olyan ember él, aki elvesztette otthonát, közülük 22,5 millió személy menekült, 40,3 millióan saját hazájukban élnek úgynevezett belső menekültként, míg további 2,8 millió ember menedékkérő.

Szíriából indult el a legtöbb, 5,5 millió menekült – a polgárháborúval sújtott közel-keleti országban emellett 6,3 millió ember él belső menekültként. Afganisztánt 2,5 millió, míg a konfliktussal és éhínséggel is sújtott Dél-Szudánt 1,4 millió ember hagyta el menekültként.

A legtöbb menekültet fogadó országok:

  • Törökország: 2,9 millió menekült,
  • Pakisztán: 1,4 millió menekült,
  • Libanon: 1 millió menekült,
  • Irán: 979 400 menekült,
  • Uganda: 940 800 menekült,
  • Etiópia: 791 600 menekült.


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen