Külföld

Két embert megöltek Maliban egy fegyveres támadásban

Fegyveresek rohanták meg Mali egy, a nyugati turisták körében népszerű üdülőjét, a támadásban két ember meghalt – közölte az ország biztonsági minisztere.
Francia katonák Francia katonák is kivonultak a helyszínre (Forrás: thesun.co.uk)

Salif Traore az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy „dzsihádista támadás történt”, és a közbelépő mali különleges erők kiszabadították a túszokat. Két ember azonban meghalt a támadásban, illetve két személy, köztük egy civil megsérült.

A támadás a fővárostól keletre található Le Campement Kangaba nevű luxusüdülőben történt, a biztonsági miniszter szerint négy támadót lelőttek a kiérkező biztonsági erők. Mint mondta, két megölt támadó holttestét már megtalálták, a másik két fegyveresét azonban még keresik. Az egyik támadónál egy géppuska és robbanásveszélyes anyaggal megtöltött üvegek is voltak.

A biztonsági minisztérium a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy 32 személyt menekítettek ki az üdülőből. A mali különleges erőket az ENSZ-katonák és a francia terrorelhárítás erői segítették.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a turisták menekülni kezdtek az üdülő területéről, közben pedig a rendőrök tűzpárbajba kerültek a támadókkal. Elmondása szerint négy nemzeti rendőrautót látott, valamint páncélozott járművel érkező francia katonákat, és egy helikopter is körözött a helyszín felett.

Az Európai Unió mali képző missziója, az EUTMMALI a Twitteren azt írta, tisztában voltak a támadás tényével, és támogatták a mali biztonsági erőket abban, hogy a helyzetet kezeljék.

Korábban ebben a hónapban a bamakói amerikai nagykövetség lehetséges támadások veszélyére figyelmeztetett az olyan területeken a fővárosban és azon kívül, ahol gyakran fordulnak meg nyugatiak.

A BBC tudósítója szerint számos kitelepült és vagyonos mali állampolgár üdül hétvégéken a Kangaba üdülőben, ahol egyebek mellett medence, koktélbár és gyermekprogramok állnak a rendelkezésükre.

Mali már több éve küzd a dzsihádisták ellen, akik az ország északi és középső részén vannak jelen. 2015 novemberében legalább 20 ember meghalt, amikor fegyveresek a bamakói Radisson Blu hotelban a személyzet tagjait és a vendégeket túszul ejtették. Ekkor az al-Káida észak-afrikai szervezete vállalta magára a támadás elkövetését.

Az afrikai országban a Radisson Blu elleni támadás óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet áprilisban újabb hat hónappal hosszabbítottak meg. Maliban 2013 óta fokozatosan romlik a biztonsági helyzet, amelynek rendezésében 10 ezer ENSZ békefenntartó is küzd.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzának

Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzánakAz Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanástTöbb halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak

Több halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak


KOLUMBIA,     BOGOTA,     TERRORIZMUS

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen