hirdetés
Külföld

Oroszország „célpontnak” tekinti Szíria bizonyos területein az amerikai gépeket

Oroszország közlése szerint a Szíria azon részein lévő amerikai vadászgépeket, ahol légierőjével jelen van, „célpontként” kezeli, miután az amerikaiak lelőtték a szíriai rezsim egy gépét, állításuk szerint önvédelemből a vasárnapi napon.
Vadászgép A kép illusztráció (Forrás: washingtonpost.com)
hirdetés

A orosz védelmi minisztérium szerint a változás minden gépre érvényes lesz, közöttük azokra is, amelyek az Egyesült Államok támogatta koalíció részeként működnek. Egyúttal felfüggesztik az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, a légi ütközések elkerülésére létrehozott forródrót működtetését is.

A figyelmeztetést az orosz minisztérium azt követően adta ki, hogy az Egyesült Államok egy F-18 Super Hornet típusú vadászgépe lelőtte a szíriai hadsereg egy SU-22-es vadászgépét vasárnap Rakkától délnyugatra.

Washington közlése szerint a vadászgép az Egyesült Államok támogatta erők közelében bombázott, a szíriai kormány viszont azt állította, hogy a gépet akkor lőtték ki, amikor az éppen az Iszlám Állam harcosai ellen vett részt egy műveletben.

Az orosz védelmi minisztérium szerint azonnal felfüggesztik az amerikaiakkal közös kommunikációs csatornájukat. Az Egyesült Államok Oroszország szerint ezt a kommunikációs csatornát nem használta, mielőtt a szíriai kormány gépét lelőtte volna, így azzal vádolják az amerikaiakat, hogy szándékosan nem tettek eleget a konfliktuskezelésre vonatkozó kötelezettségvállalásuknak.

Az orosz minisztérium úgy látja, hogy az Egyesült Államok ismételten hadi műveleteket hajt végre „a terrorizmus legyőzésének álcája mögött” egy ENSZ-tagország legitim fegyveres erői ellen, amivel megsértik a nemzetközi jogot és tényleges katonai agressziót gyakorolnak a Szíriai Arab Köztársaság ellen.

Oroszország 2015 óta segíti légierőjével a szíriai elnököt, az Egyesült Államokkal pedig megállapodást kötött annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy esetlegesen incidens érje bármelyik ország vadászgépeit.

Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint a szíriai gép lelövése

„azokat a terroristákat segíti, akik ellen az Egyesült Államok harcol”.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága vasárnap kiadott közleményében azt fogalmazta meg, hogy önvédelemből és a kötelezettségvállalását nem sértve lőtte le a vadászgépet, egyben leszögezte, hogy semmiképpen nem próbál összetűzésbe keveredni a szíriai rezsimmel, illetve az orosz, és a rezsimmel szövetséges erőkkel, ám nem haboz megvédeni a koalíciós partnerét semmiféle veszélyforrástól.

A közleményben leszögezték, hogy a koalíció szíriai jelenlétének célja az Iszlám Állam által a világ számára jelentett kockázat leküzdése, és nem tolerálják az ellenséges szándékú cselekedeteket a koalíció irányába a rezsim és szövetségesei részéről Szíriában a legitim Iszlám Állam-ellenes műveletben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében

Lezuhant egy permetező helikopter az erdélyi Torda közelében


TORDA,     BALESET,     HELIKOPTER

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozatai

Alkalmi mezőgazdasági munkákból éltek a ceglédberceli baleset áldozataihirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen