hirdetés
Külföld

Internetes videók alapján készítette a bombát a manchesteri merénylő

Salman Abedi internetes, egyebek mellett a YouTube-on megtekintett videók alapján tanult meg bombát készíteni, mielőtt Manchesterben 22 ember halálával járó robbantást követett el – írta az Independent.
A robbantás áldozataira emlékező rendőr A manchesteri robbantás áldozataira emlékező rendőr (Forrás: nytimes.com)
hirdetés

A hatósági nyomozás egy fontos kérdése volt, hogy hogyan jutott a merénylő a bombához. Korábban az Independent egy terrorelhárító csoport vezetőjétől megtudta, hogy a hatóságok annak kiderítésén dolgoznak, hogy online, Líbiában vagy az Egyesült Királyságban szerezte-e a bombakészítéshez szükséges útmutatást Abedi.

A The Times szerint Abedi internetes videókat tanulmányozott a bombakészítésről, és több weboldalról letöltött anyagot a bombához használatos alapanyagokkal kapcsolatosan. Egy, a nyomozásra rálátó forrásra hivatkozva a lap azt írta, hogy számos különböző forrásból, részben a dark webről szedte össze a bombakészítéshez szükséges információkat a merénylő.

A támadást követően a YouTube-on és a Facebookon megjelent egy 22 perces videó is, amelyben a nézőknek azt mutatták be, hogyan lehet olyan házi bombát készíteni, amelyet Abedi használt. A videóban viszonylag egyszerűen beszerezhető alapanyagokból egy bombát készített egy személy – természetesen a kérdéses anyag viszonylag gyorsan lekerült mind a videómegosztó, mind pedig a közösségi oldalról.

A bombát feltehetőleg legalább három különböző ingatlanban készítette Abedi – ezek egyike a korábbi lakása volt. A hatóságokban felmerült, hogy Abedi esetleg több bombát is készíthetett, ugyanis a lakásán talált alapanyagok még „két-három bomba elkészítésére alkalmasak lettek volna.”

A rendőrség korábban felvetette, hogy Abedi talán négy nap alatt készítette el a bombát, miután május 18-án Líbiából visszatért. Szakértők elmondták, hogy a férfi akár 24 óra alatt is elkészíthette volna a robbanószerkezetet, amennyiben erre kiképezték őt.

Még ha valóban „éles kiképzésben” részesült is Abedi, mindenképpen aggályokat vethet fel, hogy online tartalmak megtekintését követően elkészítette a bombát.

A YouTube szóvivője elmondta, több ezer embert alkalmaznak a sértő tartalmak szűrésére, és a kormánnyal, rendőrséggel és civil társadalommal is együttműködnek a szélsőséges erőszak terjedésének megfékezése érdekében. Egyben leszögezték, nem engedélyezik a bombakészítésről szóló videók közzétételét, azokat rövid időn belül eltávolítják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lelőtték a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi lövöldözés elkövetőjéthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen