Külföld

Internetes videók alapján készítette a bombát a manchesteri merénylő

Salman Abedi internetes, egyebek mellett a YouTube-on megtekintett videók alapján tanult meg bombát készíteni, mielőtt Manchesterben 22 ember halálával járó robbantást követett el – írta az Independent.
A robbantás áldozataira emlékező rendőr A manchesteri robbantás áldozataira emlékező rendőr (Forrás: nytimes.com)

A hatósági nyomozás egy fontos kérdése volt, hogy hogyan jutott a merénylő a bombához. Korábban az Independent egy terrorelhárító csoport vezetőjétől megtudta, hogy a hatóságok annak kiderítésén dolgoznak, hogy online, Líbiában vagy az Egyesült Királyságban szerezte-e a bombakészítéshez szükséges útmutatást Abedi.

A The Times szerint Abedi internetes videókat tanulmányozott a bombakészítésről, és több weboldalról letöltött anyagot a bombához használatos alapanyagokkal kapcsolatosan. Egy, a nyomozásra rálátó forrásra hivatkozva a lap azt írta, hogy számos különböző forrásból, részben a dark webről szedte össze a bombakészítéshez szükséges információkat a merénylő.

A támadást követően a YouTube-on és a Facebookon megjelent egy 22 perces videó is, amelyben a nézőknek azt mutatták be, hogyan lehet olyan házi bombát készíteni, amelyet Abedi használt. A videóban viszonylag egyszerűen beszerezhető alapanyagokból egy bombát készített egy személy – természetesen a kérdéses anyag viszonylag gyorsan lekerült mind a videómegosztó, mind pedig a közösségi oldalról.

A bombát feltehetőleg legalább három különböző ingatlanban készítette Abedi – ezek egyike a korábbi lakása volt. A hatóságokban felmerült, hogy Abedi esetleg több bombát is készíthetett, ugyanis a lakásán talált alapanyagok még „két-három bomba elkészítésére alkalmasak lettek volna.”

A rendőrség korábban felvetette, hogy Abedi talán négy nap alatt készítette el a bombát, miután május 18-án Líbiából visszatért. Szakértők elmondták, hogy a férfi akár 24 óra alatt is elkészíthette volna a robbanószerkezetet, amennyiben erre kiképezték őt.

Még ha valóban „éles kiképzésben” részesült is Abedi, mindenképpen aggályokat vethet fel, hogy online tartalmak megtekintését követően elkészítette a bombát.

A YouTube szóvivője elmondta, több ezer embert alkalmaznak a sértő tartalmak szűrésére, és a kormánnyal, rendőrséggel és civil társadalommal is együttműködnek a szélsőséges erőszak terjedésének megfékezése érdekében. Egyben leszögezték, nem engedélyezik a bombakészítésről szóló videók közzétételét, azokat rövid időn belül eltávolítják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen