hirdetés
Külföld

Észak-Korea állítása szerint sikeresen tesztelt interkontinentális ballisztikus rakétát

Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen hajtotta végre egy hosszú hatótávolságú „interkontinentális” rakéta tesztelését.
Rakéta A kép illusztráció (Forrás: latimes.com)
hirdetés

Korábban az Egyesült Államok azt közölte, hogy Észak-Korea Japán felé lőtt ki rakétát. Az amerikai közlés szerint a rakéta a Japán-tengerbe csapódott, ám az Egyesült Államokra nem jelentett fenyegetést.

Észak-Korea az elmúlt időszakban növelte a rakétatesztek gyakoriságát, aminek hatására a régióban tovább növekedett a feszültség. Most először jelentette be a kelet-ázsiai ország, hogy sikeresen tesztelt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amely képes lehet elérni az Egyesült Államok területét.

Az észak-koreai állami televízió szerint Kim Dzsongun felügyeletével lőtték ki a Hwasong-14 típusú rakétát.

Dél-Korea szerint a keddi rakétát helyi idő szerint délelőtt 9 óra 40 perckor indították, és az összesen megközelítőleg 930 kilométert tett meg, 40 percig haladva a levegőben.

Korábban az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága azt mondta, hogy Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát indított.

Phenjan látszólag fejlődést ért el a rakéták fejlesztésében, ám szakértők szerint továbbra sem képes pontosan bemérni az interkontinentális ballisztikus rakéta célpontját, ahogyan a nukleáris töltet miniatürizálása is egy akadályt jelent számára.

Mun Dzsein dél-koreai elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra kérte, hogy tegyen lépéseket Észak-Korea ellen a legutóbbi rakétateszt miatt. A biztonsági tisztviselőket és diplomatákat arra kérte, hogy igyekezzenek az olyan intézkedéseken, amelyek keretében a szövetségeseik, így például az Egyesült Államok közeli együttműködést tanúsítanak.

Abe Sinzó japán miniszterelnök azt mondta, Japán „szorosan együttműködik” az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak Phenjanra.

Donald Trump amerikai elnök a keddi rakétatesztre reagálva Twitter oldalán azt írta,

„Nincs valami jobb dolog, amit ez a fickó kezdhetne az életével? Nehéz elhinni, hogy Dél-Korea és Japán sokáig tűrnék ezt. Talán Kína súlyos lépést tesz majd, és véget vet ennek az eszetlenségnek egyszer s mindenkorra”.

Donald Trump korábban több alkalommal arra szólította Kínát, hogy – Észak-Korea legfontosabb gazdasági szövetségeseként – gyakoroljon rá nyomást a nukleáris- és rakétaprogramjával kapcsolatosan.

Kína az újabb tesztre egyelőre nem reagált.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására

Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására


KANYARÓ,     ÁTOLTOTTSÁG,     EU

Bababarát lett az amerikai szenátus

Bababarát lett az amerikai szenátus


USA,     SZENÁTUS,     GYEREKEK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen