hirdetés
Külföld

Észak-Korea állítása szerint sikeresen tesztelt interkontinentális ballisztikus rakétát

Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen hajtotta végre egy hosszú hatótávolságú „interkontinentális” rakéta tesztelését.
Rakéta A kép illusztráció (Forrás: latimes.com)
hirdetés

Korábban az Egyesült Államok azt közölte, hogy Észak-Korea Japán felé lőtt ki rakétát. Az amerikai közlés szerint a rakéta a Japán-tengerbe csapódott, ám az Egyesült Államokra nem jelentett fenyegetést.

Észak-Korea az elmúlt időszakban növelte a rakétatesztek gyakoriságát, aminek hatására a régióban tovább növekedett a feszültség. Most először jelentette be a kelet-ázsiai ország, hogy sikeresen tesztelt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amely képes lehet elérni az Egyesült Államok területét.

Az észak-koreai állami televízió szerint Kim Dzsongun felügyeletével lőtték ki a Hwasong-14 típusú rakétát.

Dél-Korea szerint a keddi rakétát helyi idő szerint délelőtt 9 óra 40 perckor indították, és az összesen megközelítőleg 930 kilométert tett meg, 40 percig haladva a levegőben.

Korábban az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága azt mondta, hogy Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát indított.

Phenjan látszólag fejlődést ért el a rakéták fejlesztésében, ám szakértők szerint továbbra sem képes pontosan bemérni az interkontinentális ballisztikus rakéta célpontját, ahogyan a nukleáris töltet miniatürizálása is egy akadályt jelent számára.

Mun Dzsein dél-koreai elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra kérte, hogy tegyen lépéseket Észak-Korea ellen a legutóbbi rakétateszt miatt. A biztonsági tisztviselőket és diplomatákat arra kérte, hogy igyekezzenek az olyan intézkedéseken, amelyek keretében a szövetségeseik, így például az Egyesült Államok közeli együttműködést tanúsítanak.

Abe Sinzó japán miniszterelnök azt mondta, Japán „szorosan együttműködik” az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak Phenjanra.

Donald Trump amerikai elnök a keddi rakétatesztre reagálva Twitter oldalán azt írta,

„Nincs valami jobb dolog, amit ez a fickó kezdhetne az életével? Nehéz elhinni, hogy Dél-Korea és Japán sokáig tűrnék ezt. Talán Kína súlyos lépést tesz majd, és véget vet ennek az eszetlenségnek egyszer s mindenkorra”.

Donald Trump korábban több alkalommal arra szólította Kínát, hogy – Észak-Korea legfontosabb gazdasági szövetségeseként – gyakoroljon rá nyomást a nukleáris- és rakétaprogramjával kapcsolatosan.

Kína az újabb tesztre egyelőre nem reagált.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen