Külföld

28 ember meghalt egy mexikói börtönlázadásban

Rivális bandák csaptak össze egy Mexikó délnyugati részén található börtönben, az összetűzés következtében legalább huszonnyolc rab életét vesztette a hatóságok szerint.
Katonák 28 ember halt meg a börtönben kialakult összecsapásban (Forrás: aljazeera.com)

A bandák közötti harc még a hajnali órák előtt tört ki az Acapulco településen található Las Cruces börtön legszigorúbban őrzött épületszárnyában, a halálos áldozatok többségét megkéselték, vagy pedig agyonverték. Egyes áldozatokat le is fejeztek a harcban részt vevők. A helyi kormányzó az ügyben nyomozást indított.

Acapulco a mexikói Guerrero állam legnagyobb városa, egyben ez az ország egyik az erőszak által a legnagyobb mértékben sújtott területe. Emellett a kábítószer-előállításnak is egy jelentős központját jelenti.

A holttesteket a börtön érintett részlegének több pontján találták meg, akadtak olyan holttestek is, amelyekre a konyhában, illetve a látogatások lebonyolítására fenntartott helyiségben találtak rá – mondta Roberto Álvarez, az állami biztonsági szolgálatok szóvivője.

Hozzátette, annak nem találták jelét, hogy az összecsapás során a fogvatartottak lőfegyvert használtak volna. Az elrendelt vizsgálat során a börtön személyzetének esetleges szerepére is ki fognak térni.

A szóvivő elmondta azt is, hogy az incidenst az idézte elő, hogy a két rivális csoport tagjai folyamatosan ellenségeskedtek egymással a börtönben.

A szövetségi rendőrség és a hadsereg a Las Cruces börtön előtt egy biztonsági kordont állítottak fel. A börtönben egyébként több mint kétezer fogvatartott van, állítólag – hasonlóan Mexikó más börtöneihez – itt is problémát jelent az intézmény túlzsúfoltsága.

Acapulco korábban Mexikó egyik népszerű turistacélpontja volt, ahogyan azonban a rivális bandák az illegális tevékenységek folytatásáért egyre erőszakosabban csaptak össze egymással, természetesen egyre kevesebb utazó látta vonzónak a környéket. Mára a város Mexikó egyik leghalálosabb települése lett.

Az országban egyébként az elmúlt időszakban számos erőszakos bűncselekmény is történt, 2017 májusa pedig 2186 halálesettel 1997 óta az ország „leghalálosabb” hónapja volt. (1997-ben kezdték rögzíteni a hivatalos statisztikákat a témában.)

2006 decembere és 2017 májusa között összesen 188 567 gyilkosság történt a kormányzati adatok szerint.

Néhány hónappal ezelőtt, 2017 márciusának végén szintén volt egy kevesebb halálos áldozatot követelő börtönlázadás Mexikóban, akkor a a cadereytai börtön lázongtak azért, mert biztonsági okokból kötelezővé tették a börtönbe lépő nők röntgenes vizsgálatát (a terhes nők kivételével). Néhány nappal ezt az esetet megelőzően, szintén márciusban három ember halt meg egy másik börtönlázadásban.

2016 februárjában legalább negyvenkilenc ember vesztette életét, amikor egy kiterjedt bandaháború tört ki a Monterrey városban található Topo Chico börtönben.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen