Külföld

Újabb, 8,5 milliárd eurós részlet Görögországnak

Jóváhagyta a görög mentőcsomag következő, 8,5 milliárd eurós részletét pénteken az euróövezeti állandó mentőalap (ESM), miután a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrégiben megállapodásra jutottak az ügyben.
Újabb, 8,5 milliárd eurós részlet Görögországnak A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. (Forrás: Reuters)

    "Az Európai Stabilitási Mechanizmus igazgatósága jóváhagyta a Görögországnak nyújtott mentőcsomag harmadik részletét"

- jelentette be az ESM a Twitteren.

     A tájékoztatás szerint az összeget több részletben fogják folyósítani: 7,7 milliárd eurót hétfőn, további 800 millió eurót pedig majd szeptemberben utalnak át, hogy a görög kormány törleszteni tudja a lejáró tartozásait.

    "Ez a gazdaság stabilizálását célzó hatalmas görög erőfeszítések elismerését jelenti"

- hangsúlyozta Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos. Hozzátette, Athén számára kulcsfontosságú kell, hogy legyen a munkahelyteremtés, a befektetés és a gazdasági fellendülés.

    Klaus Regling, az ESM vezérigazgatója figyelmeztetett: Görögország kormányának

"folytatnia kell ezt az utat a versenyképes gazdaság újjáépítése és a befektetői bizalom visszanyerése érdekében".

    Az eurócsoport pénzügyminiszterei és az IMF hosszas tárgyalások után június közepén jutottak megállapodásra az adósságkezelő csomag következő részletéről.

    A nemzetközi hitelezők az egyezség ellenére továbbra is megosztottak a pénzügyi válságba került dél-európai ország mentőprogramját illetően. Az IMF nem tartja fenntarthatónak az adósság törlesztését és ezért annak enyhítését szorgalmazza, a német kormány azonban ennek minden formáját elutasítja.

    A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen