Külföld

A világörökség részévé vált egy riói rabszolgakikötő

Az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított egy olyan kikötőt Rio de Janeiróban, ahová egykor közel egymillió afrikai rabszolga érkezett.
Cais de Valongo A világörökség részévé vált egy riói rabszolgakikötő (Forrás: pulse.ng)

A Valongo-kikötő három évszázadon keresztül működött, ezalatt pedig itt érkezett a legtöbb afrikai rabszolga Brazília területére. Az egykor Brazília legjelentősebbnek számító rabszolgakikötőjének maradványaira a 2016-os nyári olimpiai játékok előkészületei során bukkantak rá. Az amerikai kontinensen belül Brazília volt az egyik olyan terület, ahová a legtöbb afrikai rabszolga érkezett.

Az Atlanti-óceánon keresztül megtett hosszú út után a legyengült szervezetű afrikai rabszolgákat egy ideig a kikötő térségében tartották, ahol kissé összeszedhették magukat, mielőtt a rabszolgapiacokon eladták volna őket. Sokan azonban nem élték túl az utat, az ő holttesteiket a közeli temetőben helyezték el.

Az UNESCO szerint a Valongo-kikötőnek a történelemben Auschwitzcal és Hirosimával azonos helyet kell elfoglalnia:

„hogy emlékeztessen minket az emberiség történetének azon részeire, amelyeket nem szabad elfelednünk”.

Valongo-rabszolgakikötőNéhány éve fedezték fel az egykori kikötő maradványait (Forrás: pulse.ng)

Néhány éve a brazilok közül sokan még nem is tudták, hogy mennyire jelentős a kikötő. Az egykori rabszolgakikötő maradványait még 2011-ben fedezték fel, amikor egy pár az ingatlanának területén felújítást végzett, és egy tömegsírt talált, amelyben csontok és koponyák hevertek.

A rabszolgakikötőt és azt azt övező építményeket még 1779-ben hozták létre, méghozzá azért, hogy a „zavarónak” ítélt rabszolgakereskedelem helyszínét a városközponttól távolabbra helyezzék át. Nem messze a kikötőtől egy temető is található, ahová 1770 és 1830 között több ezer rabszolga holttestét temették el.

A rabszolgakereskedelmet 1831-ben tiltották be Brazíliában, amikor az ország kikiáltotta Portugáliától való függetlenségét – egészen a rabszolgaság 1888-as eltörléséig azonban továbbra is folyt illegális rabszolgakereskedelem.

A 17. századtól kezdve a 19. század végéig közel négymillió rabszolgát szállítottak be Brazília területére arra a célra, hogy a háztartásokban vagy az ültetvényeken dolgozzanak. Ez a szám az összes, az amerikai kontinensre érkezett rabszolga 40 százalékát jelenti.

Miután Brazília 1889-ben köztársaság lett, a Valongo-rabszolgakikötő helyszínén először hulladéklerakó létesült, majd pedig építkezni kezdtek a területen. Egy városi tér, egy utca és egy parkoló volt egészen a közelmúltig az egykori rabszolgakikötő maradványai felett.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen