hirdetés
Külföld

Az iraki miniszterelnök hivatalosan is bejelentette a moszuli győzelmet

Haider Al-Abadi iraki miniszterelnök hivatalosan is bejelentette a győzelmet az Iszlám Állam felett Moszulban. Miután elmondta, hogy „összeomlott a hamisság terrorista állama”, a katonákkal együtt emelte a magasba a nemzeti lobogót.
Katonák Irakban Az iraki miniszterelnök hivatalosan is bejelentette a moszuli győzelmet (Forrás: Twitter / Haider Al-Abadi)
hirdetés

Korábban az óváros egy kis részén az Iszlám Állam néhány tucat harcosával kialakultak összecsapások, ám a várost a hivatalos bejelentés szerint immár visszafoglalták. A moszuli csata közel kilenc hónapig tartott, a város több területe is romokban áll a heves a harcok következtében, emellett pedig több ezer civil meghalt és több mint 920 ezer lakos menekült el korábbi otthonából. Az amerikai vezetésű koalíció parancsnokai azt mondták, hogy a városi csata a második világháború óta a leghevesebb csata volt.

Haider Al-Abadi iraki miniszterelnök a győzelmet a terrorelhárítás műveleti termében jelentette be, amely szervezet eliterői voltak az elsők, akik tavaly novemberben Moszul területére léptek. A miniszterelnök a „terroristák államának” kudarcát és összeomlását jelentette be. Az esetről megosztott fotókon Abadi maga is iraki zászlóval a kezében látható, és amint a lobogót lengeti, körülötte több katona is ünnepli a győzelmet.

Az iraki miniszterelnök vasárnap érkezett meg Moszulba, feltehetőleg azért, hogy gratuláljon a hősies iraki erőknek a város felszabadításáért. A feltételezhetően erre a napra tervezett hivatalos bejelentéssel azonban még várnia kellett, ugyanis arról érkeztek jelentések, hogy egy kisebb ellenállásba ütköztek az óvárosban egy kis területen.

Az iraki hadsereg tisztviselői szerint már csak néhány tucat harcos maradhatott feleségeikkel és gyerekeikkel a városban, utóbbiakat feltehetőleg élő pajzsként használták. Az érintett területen lövések és robbanások hangját lehetett hallani, miközben az amerikai vezetésű koalíció vadászgépei a régiót bombázták.

Az ENSZ becslése szerint több mint 5 ezer épület sérült meg csak az óvárosban, legalább 490 épület pedig teljesen elpusztult a város ezen részén.

„Megkönnyebbülés tudni, hogy a hadjárat végéhez közelít Moszulban. A harcoknak talán vége van, de a humanitárius válságnak még nincs. Számos ember, aki elmenekült, elvesztette mindenét. Szállásra, élelmiszerre, egészségügyi ellátásra, vízre, tisztálkodószerekre és sürgősségi felszerelésekre van szükségük. Az általunk látott trauma szintje az egyik legmagasabb, ami bárhol is tapasztalható. Amit ezek az emberek átéltek, az szinte elképzelhetetlen” – mondta Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius koordinátora.

Az Iszlám Állam harcosai 2014 júniusában foglalták el Moszult, amikor Irak északi és nyugati részein nagyobb terület is a kezükre került. Egy hónappal később az Iszlám Állam vezetője az azóta már a terroristák által felrobbantott al-Nuri Nagy Mecsetben kikiáltotta a „kalifátus” megalapítását. A Nagy Mecset felrobbantását az iraki miniszterelnök úgy értékelte, hogy a terroristák „hivatalosan is kifejezték vereségüket” az épületegyüttes felrobbantásával.

Jonathan Beale, a BBC moszuli tudósítója szerint a dzsihádisták ugyan elvesztették Moszult, de ez nem jelenti, hogy ne lennének jelen tovább Irakban, vagy hogy szélsőséges ideológiájuk a végéhez közeledett volna. Az Iszlám Állam Irak három régiójában tart ellenőrzése alatt jelentős területeket, valamint Szíriában is vannak még fontos területek, amelyeket uralma alatt tart. Közöttük a terrorszervezet „fővárosa”, Rakka is, amelynek ostroma nemrég vette kezdetét.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen