hirdetés
Külföld

Akár évente 100 ezer ember halálát okozhatja Európában a szélsőséges időjárás 2100-ra

A szélsőséges időjárás akár 152 ezer ember halálához is vezethet évente Európában 2100-ra, amennyiben semmi nem történik a globális klímaváltozás hatásainak csökkentésére – vélik tudósok. A The Lancet Planetary Health nevű lapban megjelent tanulmány szerint ez ötvenszerese a jelenleg jelentett haláleseteknek.
Szélsőséges hőség Az extrém hőség okozhatja a halálesetek egy jelentős részét a század végére (Forrás: inhabitat.com)
hirdetés

A hőséghullámok okozhatják az időjárással összefüggő halálesetek 99 százalékát, a legnagyobb mértékben pedig Dél-Európa lehet érintett ennek kockázatával – jegyzik meg a tanulmányban. Szakértők szerint aggasztóak azok a veszélyek, amelyekre a tanulmány rávilágít.

Amennyiben nem sikerül semmit tenni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a szélsőséges időjárási jelenségek hatásainak mérséklését szolgáló intézkedések sem javulnak, úgy az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja szerint az 1981 és 2010 között jellemző évi 3 ezer, az időjárással összefüggő halálesetről 152 ezerre emelkedhet a halálozások száma a 2071 és 2100 közötti időszakra.

Emellett átlagosan háromból két embert érintenek majd a katasztrófák ugyancsak 2100-ig Európában, míg a század elején ez az arány átlagosan 20-ból egy volt. Várhatóan szintén emelkedik a partvidéki áradások áldozatainak száma is erre az időszakra, a század eleji évi hatról évi 233-ra.

A kutatásban a legveszélyesebb hét időjárással összefüggő jelenséget vizsgálták az EU 28 országában, továbbá Svájcban, Norvégiában és Izlandon, amelyek az alábbiak:

  • hőséghullámok,
  • szélsőséges hideg,
  • erdőtüzek,
  • aszályok,
  • folyami- és partvidéki áradások,
  • szélviharok.

A kutatócsoport a katasztrófákról 1981 és 2010 között feljegyzett adatokat elemezte annak megbecsléséhez, hogy mennyire sérülékeny a lakosság azok tekintetében, majd ezt az információt összevetették azzal, hogy várhatóan hogyan alakítja az időjárást a klímaváltozás, és hogyan növekedhet a lakosság.

„A klímaváltozás az egyik legnagyobb globális kockázat az emberi egészségre a 21. században, és a lakosságra jelentett kockázata egyre inkább kötődik majd az időjárással összefüggő veszélyforrásokhoz” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Giovanni Forzier.

Hozzátette: amennyiben a globális klímaváltozást nem sikerült sürgősen megfékezni, és nem tesznek megfelelő intézkedéseket, közel 350 millió európai lakos lesz kitéve a káros időjárási szélsőségeknek éves szinten a század végére.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására

Európai javaslat készült az átoltottság mértékének javítására


KANYARÓ,     ÁTOLTOTTSÁG,     EU

Bababarát lett az amerikai szenátus

Bababarát lett az amerikai szenátus


USA,     SZENÁTUS,     GYEREKEK

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen