Külföld

Akár évente 100 ezer ember halálát okozhatja Európában a szélsőséges időjárás 2100-ra

A szélsőséges időjárás akár 152 ezer ember halálához is vezethet évente Európában 2100-ra, amennyiben semmi nem történik a globális klímaváltozás hatásainak csökkentésére – vélik tudósok. A The Lancet Planetary Health nevű lapban megjelent tanulmány szerint ez ötvenszerese a jelenleg jelentett haláleseteknek.
Szélsőséges hőség Az extrém hőség okozhatja a halálesetek egy jelentős részét a század végére (Forrás: inhabitat.com)

A hőséghullámok okozhatják az időjárással összefüggő halálesetek 99 százalékát, a legnagyobb mértékben pedig Dél-Európa lehet érintett ennek kockázatával – jegyzik meg a tanulmányban. Szakértők szerint aggasztóak azok a veszélyek, amelyekre a tanulmány rávilágít.

Amennyiben nem sikerül semmit tenni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a szélsőséges időjárási jelenségek hatásainak mérséklését szolgáló intézkedések sem javulnak, úgy az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja szerint az 1981 és 2010 között jellemző évi 3 ezer, az időjárással összefüggő halálesetről 152 ezerre emelkedhet a halálozások száma a 2071 és 2100 közötti időszakra.

Emellett átlagosan háromból két embert érintenek majd a katasztrófák ugyancsak 2100-ig Európában, míg a század elején ez az arány átlagosan 20-ból egy volt. Várhatóan szintén emelkedik a partvidéki áradások áldozatainak száma is erre az időszakra, a század eleji évi hatról évi 233-ra.

A kutatásban a legveszélyesebb hét időjárással összefüggő jelenséget vizsgálták az EU 28 országában, továbbá Svájcban, Norvégiában és Izlandon, amelyek az alábbiak:

  • hőséghullámok,
  • szélsőséges hideg,
  • erdőtüzek,
  • aszályok,
  • folyami- és partvidéki áradások,
  • szélviharok.

A kutatócsoport a katasztrófákról 1981 és 2010 között feljegyzett adatokat elemezte annak megbecsléséhez, hogy mennyire sérülékeny a lakosság azok tekintetében, majd ezt az információt összevetették azzal, hogy várhatóan hogyan alakítja az időjárást a klímaváltozás, és hogyan növekedhet a lakosság.

„A klímaváltozás az egyik legnagyobb globális kockázat az emberi egészségre a 21. században, és a lakosságra jelentett kockázata egyre inkább kötődik majd az időjárással összefüggő veszélyforrásokhoz” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Giovanni Forzier.

Hozzátette: amennyiben a globális klímaváltozást nem sikerült sürgősen megfékezni, és nem tesznek megfelelő intézkedéseket, közel 350 millió európai lakos lesz kitéve a káros időjárási szélsőségeknek éves szinten a század végére.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen