Külföld

Az Egyesült Államok még reméli, hogy rendezhető diplomáciai úton az észak-koreai helyzet

James Mattis azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is reméli, hogy megoldható a válság Észak-Koreával diplomáciai úton. Az amerikai védelmi miniszter hozzátette, „katasztrofális” volna egy háború, egyúttal elmondta, sikerült diplomáciai eredményeket elérni.
James Mattis James Mattis azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is reméli, hogy megoldható a válság Észak-Koreával diplomáciai úton (Forrás: washingtontimes.com)

Az Egyesült Államok és Észak-Korea között az elmúlt napokban megnövekedett a feszültség; Phenjan csütörtökön bejelentette, hogy Guam szigetének közelébe négy rakétát lőne ki, nem sokkal korábban pedig Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy Észak-Koreának „nagyon, nagyon idegesnek kellene lennie”, ha az Egyesült Államok elleni lépést tenne. Donald Trump azt mondta, hogy a rezsim olyan nagy bajba kerülhet, amelyet eddig kevés ország élt át. Mindezt megelőzően Észak-Korea júliusban két interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, amit követően az ENSZ az ellene meghozott gazdasági szankciók növelése mellett döntött.

Guam szigete – amely felé Észak-Korea rakétatámadás lehetőségét vetette fel – az Egyesült Államok egy óceániai külbirtoka, ahová stratégiai bombázókat telepítettek, emellett több mint 160 ezer amerikai állampolgár is él itt. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a szigetet bármilyen küszöbönálló támadás fenyegetné.

Csütörtökön késő este James Mattis elmondta, hogy védelmi miniszterként az ő feladata, hogy készen álljon a konfliktus lehetőségére, ám egyben megfogalmazta, hogy a Rex Tillerson külügyminiszter és Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet által vezetett diplomáciai erőfeszítéssel is sikerült eredményeket elérni. Utóbbival kapcsolatban nem árult el semmilyen további részletet, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ugyanakkor múlt hét szombaton hozott újabb szankciókat Észak-Koreával szemben.

„A háború tragédiája már eléggé jól ismert. Nem igényel további jellemzést azon a tényen felül, hogy katasztrofális volna” – jelentette ki James Mattis.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai hadseregnek milyen tervei vannak egy lehetséges konfliktusra, elmondta, hogy az ország készen áll, az ellenségnek azonban nem árulja el előre, hogy mit tervez tenni.

Donald Trump csütörtökön bedminsteri golfklubjában azt mondta, hogy még azok a kijelentései sem voltak elég kemények Észak-Koreával kapcsolatosan, amelyben „a világ által soha nem látott tűzzel és haraggal” fenyegetett. Egyúttal kifejezte, hogy a korábbi amerikai vezetések túl gyengék voltak Észak-Koreával szemben, s újból megjegyezte, hogy Észak-Korea legközelebbi szövetségese, Kína „sokkal többet tehetne”.

„Elmondhatom, hogy ha Észak-Korea bármit tesz azért, vagy akár csak arra gondol, hogy megtámadjon bárkit, akit szeretünk vagy képviselünk, vagy a szövetségeseinket, illetve minket akkor nagyon, nagyon ideges lehet. Elmondom, miért... Mert olyan dolgok történnek velük, amelyekről nem is gondolták, hogy lehetségesek” – mondta Donald Trump.

Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államok mindig megfontolja a tárgyalás lehetőségét.

A kínai állami Global Times nevű újság (voltaképpen a Kínai Kommunista Párt lapja) azt írta, hogy Kínának semlegesnek kellene maradnia, amennyiben Észak-Korea az Egyesült Államokat fenyegető támadást indít, míg ha az Egyesült Államok és Dél-Korea a „rezsim leváltása céljából” támadja meg Észak-Koreát, azt Kínának meg kell akadályoznia.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök eközben közölte, hogy országa kész volna csatlakozni egy Észak-Korea elleni konfliktusba, amennyiben az Egyesült Államokat támadás éri. Hivatkozott az 1951-es ANZUS-paktumra, amely szerint az Egyesült Államok is segítséget nyújtana Ausztráliának abban az esetben, amennyiben őket éri támadás.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen