hirdetés
Külföld

Kína arra szólítja Trumpot, hogy ne rontson a helyzeten

Hszi Csin-ping kínai elnök arra szólította Donald Trumpot és Észak-Koreát, hogy kerüljék az olyan „szavakat és tetteket”, amelyek a feszültséget növelik.
Donald Trump Kína arra szólítja Trumpot, hogy ne rontson a helyzeten (Forrás: businessinsider.com)
hirdetés

Donald Trump és Észak-Korea egyaránt ellenséges kijelentéseket tettek egymás irányába, az amerikai elnök például „tűzzel és haraggal” fenyegette az ázsiai országot. Észak-Korea lényegében egyetlen szövetségese, Kína önuralomra kéri a feleket.

A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok és Kína megegyezett abban, hogy Észak-Koreának fel kell hagynia a „provokatív és eszkalációs viselkedéssel”.

Az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos rég óta fennálló feszültség tovább romlott, miután júliusban Észak-Korea két ballisztikus rakétát tesztelt. Az ázsiai országgal szembeni gazdasági szankciókról döntött az ENSZ a múlt héten, amelyet azonban Észak-Korea fogadott bosszúsan.

A kínai állami média szerint Hszi Csin-ping Donald Trumpnak egy telefonbeszélgetés során azt mondta, hogy „minden releváns félnek” fel kellene hagynia az olyan „szavakkal és tettekkel”, amelyek súlyosbíthatják a helyzetet. Elmondta azt is, hogy Kínának és az Egyesült Államoknak közös érdeke a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése és a béke fenntartása.

A Fehér Ház a telefonbeszélgetéssel kapcsolatos közleménye nem tett említést az amerikai elnök esetleges ellenvetéséről. Hangsúlyozták azonban, hogy a két vezető közeli kapcsolatnak örvend, amely remélhetőleg az észak-koreai probléma békés megoldásához vezet majd.

Donald Trump elnök korábban annak a véleményének adott hangot, hogy Kína nem tesz eleget azért, hogy megfékezze Észak-Koreát – meglátása szerint ugyanis „sokkal többet tehetne”, mint amennyit most tesz ennek az érdekében.

Pénteken újabb figyelmeztetést fogalmazott meg Észak-Koreának. Azt mondta, hogy „nagy, nagy bajra” számíthat az ország, amennyiben bármi történik Guammal. Hozzátette viszont, hogy reményei szerint megoldódik a helyzet, majd azzal zárta szavait, hogy senki sem szereti jobban a békés megoldást, mint Trump elnök.

Pénteken James Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is reméli, hogy megoldható a válság Észak-Koreával diplomáciai úton. Megjegyezte azt is, hogy egy háború „katasztrofális” volna, valamint, hogy a diplomácia eredményeket ért el.

Észak-Korea korábban azt mondta, hogy Guam szigete felé tervez rakétákat kilőni, küszöbönálló támadás veszélyét viszont egyelőre semmi nem jelzi. Phenjan Donald Trumpot azzal vádolta, hogy „atomháború küszöbére” sodorja a Koreai-félszigetet.

Németország és Oroszország egyaránt aggodalmukat fejezték ki a Washington és Észak-Korea közötti fenyegetések és figyelmeztetések miatt, Moszkva azt közölte, hogy „nagyon nagy mértékben” aggasztja a helyzet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A német evangélikusok vezetője is bírálja a bajor politikusokat

A német evangélikusok vezetője is bírálja a bajor politikusokat


NÉMETORSZÁG,     MENEKÜLTEK,     CSU

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában


ROMÁNIA,     KANYARÓ,     OLTÁS

Többen megsebesültek egy késes támadásban Lübeckben

Többen megsebesültek egy késes támadásban Lübeckbenhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen