hirdetés
Külföld

Szükségállapotot hirdettek ki Charlottesville-ben a szélsőjobboldali tüntetés miatt

A Virginia államban található Charlottesville-ben szükségállapotot hirdettek ki a hatóságok a fehér nacionalisták egy jelentősebb felvonulását megelőzően.
Tüntetők Charlottesville-ben Tüntetők Charlottesville-ben (Forrás: businessinsider.com)
hirdetés

Várhatóan több ezer személy csatlakozik a „Unite the Right” nevű tüntetéshez, amelyet azért szerveztek, mert a városban el akarják távolítani egy olyan polgárháborús tábornok szobrát, aki támogatta a rabszolgaságot.

A szélsőjobboldali csoportok és az ellentüntetők között – akik szintén gyülekezni kezdtek a városban – erőszakos összecsapások alakultak ki, a rendőrség szerint két ember megsérült.

A szükségállapot lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy szükség esetén további erőforrásokat kérjenek.

A rendőrség a tüntetők ellen könnygázt és paprikasprayt is bevetett, és közlésük szerint őrizetbe vételek is történtek, miután többen törvénytelenül gyülekeztek a város egy részén.

A tüntetők azt kifogásolják, hogy Charlottesville-ben el akarják távolítani Robert E. Lee szobrát, aki a Konföderáció seregének volt tábornoka, később főparancsnoka az 1861-65-ös amerikai polgárháborúban.

Joel Gunter, a BBC helyi tudósítója azt mondta, hogy a rendőrség egyelőre nem fékezte meg az összecsapásokat a két rivális tüntetőcsoport között. Elmondta azt is, hogy az összecsapások eddig „rendkívül erőszakosak” voltak.

Charlottesville egy központi helyszíne lett a fehér nacionalistáknak, miután a városi tanács a kérdéses szobor eltávolítása mellett döntött. Pénteken egy csoport a „White lives matter” (~ A fehér életek számítanak) mondatot skandálta, és eközben fáklyákkal vonult a Virginiai Egyetem területén.

Mike Signer, a város polgármestere elítélte a tüntetést, amelyet úgy jellemzett, mint a „gyűlölet díszszemléjét”, majd, saját megfogalmazásában "megtört szívvel" jelentette be, egy autó a tüntetők közé hajtott, egy embert halálra gázolt, és a több komoly sérültet is hagyott az úttesten. A hírt először a város kórházának szóvivője, Angela Taylor közölte, aki megerősítette azt is, hogy az egyetemi klinikán a támadás 19 sérültjét ápolják. (MTI)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A német evangélikusok vezetője is bírálja a bajor politikusokat

A német evangélikusok vezetője is bírálja a bajor politikusokat


NÉMETORSZÁG,     MENEKÜLTEK,     CSU

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában

Nem szűnik a kanyarójárvány Romániában


ROMÁNIA,     KANYARÓ,     OLTÁS

Többen megsebesültek egy késes támadásban Lübeckben

Többen megsebesültek egy késes támadásban Lübeckbenhirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen