Külföld

Egy brit tévés „egy budapesti étterem ételétől” szenvedett agykárosodást

Feltehetőleg egyetlen falat, 2014-ben Budapesten elfogyasztott étel változtatta meg a 29 éves brit tévés, Amy May Shead életét. A fiatal nő súlyos mogyoróallergiától szenved, és bár túlélte az allergiás rohamot okozó étel fogyasztását, kómába esett, agykárosodást szenvedett és jelenleg kerekesszékkel közlekedik – számolt be róla a DailyMail nevű brit bulvárlap. A sajnálatos eset felhívhatja a figyelmet arra, hogy milyen fontos is ügyelni az ételallergiások igényeire.
Mogyoró A brit tévés súlyos mogyoróallergiával küzd (Forrás: alibaba.com)

A sikeres televíziós producer barátaival Budapesten járva egy csirkés-rizses ételből evett „mindössze egy falatot” a DailyMail cikke szerint, amit követően kicsi híján halálos anafilaxiás reakció alakult ki nála.

A 29 éves Amy May Shead ugyanis súlyos mogyoróallergiával küzd, amire felhívta az étterem vezetőjének és szakácsának figyelmét is előzőleg, s ezt követően azt a visszajelzést kapta az étterem személyzetétől, hogy „rendben van”, megkapták az információt. Az allergiájáról egy-egy, az adott ország hivatalos nyelvén megírt cetlit is rendszeresen hordott magával az utazásai alkalmával.

Mivel két adag EpiPen injekció hatására sem lett jobban az étel fogyasztása után, mentőt hívtak, de közel hat percig még így sem jutott elegendő oxigén Shead agyába, így – a komoly agykárosodás mellett – a nő kómába esett. Az orvosok a szüleinek először azt mondták, valószínűleg nem is marad életben.

Shead hétfőn szüleivel a The Morning című műsorban szerepelt, amelynek egykor online producere volt. A nő szülei jelenleg azért küzdenek, hogy az ételallergiát „komolyabban vegyék”, így például tiltsák be a repülőjáratokon a mogyotót. Ennek előzménye, hogy nemrég egy fiatal fiú súlyos allergiás rohamot kapott, miután a közelében nyitottak ki több zacskó mogyorót.

Noha Shead beszélni nem tudott, a hallott mondatokat megértette, és szemének mozdulatával jelezte, hogy egyetért azzal, hogy betiltsák a mogyorót a repülőkön.

A Singapore Airlines közben bejelentette, hogy felülvizsgálja a repülőutakra vonatkozó szabályozását, miután egy hároméves kisfiú szüleivel hazafelé tartva a gépen súlyos anafilaxiás rohamot kapott, mikor egy utas a közelében mogyorót evett. A kisfiú szüleinek sikerült a gyógyszerrel enyhíteniük a gyermek állapotán, de az eset kapcsán felmerült a kérdés, hogy szükséges lehet-e komolyabban venni az allergiás rohamokkal kapcsolatos elővigyázatosságot.

MogyoróvajFelvetődik a kérdés, be kell-e tiltani a mogyorót például a repülőkön? (Forrás: cheatsheet.com)

A fenti két esettől függetlenül is több olyan csoport van, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a súlyos allergiával küzdők nehézségeire, valamint arra, hogy amennyiben mások nem veszik eléggé komolyan a betegségüket, annak igen súlyos következményei is lehetnek.

Az egyik ilyen témájú blog – No Nuts Mom Group – például felsorolta azokat, akik az elmúlt években feltehetőleg allergiás reakció miatt haltak meg. Eszerint idén augusztus 8-ig kilenc olyan, viszonylag nagy figyelmet kapott eset volt, amikor valaki allergiás roham miatt halt meg.

Mások ugyanakkor felvetik, hogy bizonyos esetekben hajlamosak lehetnek az emberek „túlbecsülni” az allergiával összefüggő halálesetek gyakoriságát – a Huffington Post cikke szerint például 2005-ben 2,5 halálesetből 11-ben halt meg valaki ételallergia miatt, vagyis kevesebben, mint ahányan ugyanebben az időben „fűnyíró okozta balesetben” vesztették életüket.

Egy 133, allergiás reakciót mutató személyt vizsgáló tanulmányban pedig azt írták le, hogy a vizsgált öt év alatt egyikük sem halt meg allergiája miatt, és összesen hat személynek kellett valamilyen kórházi kezelésen részt vennie allergiájával összefüggésben. Mégis, több amerikai iskolában tiltják a mogyorót, miközben a testnevelés órákat természetesen nem, holott a cikk szerint évente 10 ezer gyermeket kell kórházban kezelni a sporttal összefüggő traumás agyi sérülés miatt.

Természetesen azt senki nem vonja kétségbe, hogy különösen fontos, hogy – például az éttermek – figyelembe vegyék az ételallergiások állapotát, és kellő odafigyeléssel járjanak el, de a túlzott „rémületkeltés” ettől függetlenül feltehetőleg senkinek nem kedvez.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen