Külföld

„Nagyobb támadást” terveztek a barcelonai terroristák

A barcelonai terrortámadás egyik feltételezett tervezője beismerte, hogy „nagyobb támadást” terveztek – írta a BBC bírósági forrásra hivatkozva.
A négy, még életben lévő gyanúsított A gyanúsítottak: Driss Oukabir, Mohamed Aallaa, Salah El Karib és Mohamed Houli Chemlal (Forrás: theguardian.com)

A madridi bíróságon, ahol a négy, még életben lévő gyanúsítottnak meg kell jelennie, Mohamed Houli Chemlal tett vallomást. A férfi megsérült abban a robbanásban, amely Alcanarban történt múlt héten szerdán, egy nappal a gázolásos támadás előtt. A támadók csütörtökön és péntek hajnalban összesen 15 személyt öltek meg Spanyolországban.

A feltételezett terrorsejt nyolc tagja már meghalt: ketten az alcanari robbanásban, hatan pedig a rendőrség fegyvere által. Legutóbb a 22 éves Younes Abouyaaqoub-ot ölték meg, aki a barcelonai gázolás fő gyanúsítottja volt. Őt a rendőrség hétfőn lőtte le Barcelonától nyugatra egy szőlőültetvényben – a férfin ekkor egy hamis robbanóöv is volt.

A még életben lévő gyanúsítottakat a rendőrség kedden Barcelonából Madridba szállította a meghallgatásukra.

Bírósági források szerint az egyik gyanúsított elismerte, hogy egy nagyobb támadást terveztek végrehajtani, amelynek során robbanóeszközöket is használtak volna. A spanol El Mundo nevű lap szerint a férfi a bíróságon azt mondta, hogy a Szent Család-templom (Sagrada Família) volt a tervezett támadások egyik célpontja.

Az alcanari épületben összesen 120, már elpusztult gáztartályt fedeztek fel. Feltehetőleg a szerdai robbanás az oka annak, hogy a támadók végül másféle támadást követtek el.

A robbanásban két gyanúsított, közöttük egy marokkói származású, Ripollban élő imám halt meg, aki feltehetőleg a többi gyanúsítottat radikalizálta.

A bíróságon négy gyanúsítottnak kell megjelennie (Houli Chemlal mellett):

  • a 28 éves Driss Oukabirnak, aki azt állította, hogy ártatlan és öccse, Moussa ellopta a személyi okmányait;
  • a 27 éves Mohammed Aallának, aki a cambrilsi támadásban használt Audi feltételezett tulajdonosa volt; illetve
  • a 34 éves Salah al-Karibnak, aki a feltételezés szerint Ripollban működtetett egy internetkávézót, amelyet arra használtak, hogy pénzt küldjenek Marokkóba.

A bíró dönt majd arról, hogy a gyanúsítottak továbbra is őrizetben maradjanak-e.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen