hirdetés
Külföld

„Nagyobb támadást” terveztek a barcelonai terroristák

A barcelonai terrortámadás egyik feltételezett tervezője beismerte, hogy „nagyobb támadást” terveztek – írta a BBC bírósági forrásra hivatkozva.
A négy, még életben lévő gyanúsított A gyanúsítottak: Driss Oukabir, Mohamed Aallaa, Salah El Karib és Mohamed Houli Chemlal (Forrás: theguardian.com)
hirdetés

A madridi bíróságon, ahol a négy, még életben lévő gyanúsítottnak meg kell jelennie, Mohamed Houli Chemlal tett vallomást. A férfi megsérült abban a robbanásban, amely Alcanarban történt múlt héten szerdán, egy nappal a gázolásos támadás előtt. A támadók csütörtökön és péntek hajnalban összesen 15 személyt öltek meg Spanyolországban.

A feltételezett terrorsejt nyolc tagja már meghalt: ketten az alcanari robbanásban, hatan pedig a rendőrség fegyvere által. Legutóbb a 22 éves Younes Abouyaaqoub-ot ölték meg, aki a barcelonai gázolás fő gyanúsítottja volt. Őt a rendőrség hétfőn lőtte le Barcelonától nyugatra egy szőlőültetvényben – a férfin ekkor egy hamis robbanóöv is volt.

A még életben lévő gyanúsítottakat a rendőrség kedden Barcelonából Madridba szállította a meghallgatásukra.

Bírósági források szerint az egyik gyanúsított elismerte, hogy egy nagyobb támadást terveztek végrehajtani, amelynek során robbanóeszközöket is használtak volna. A spanol El Mundo nevű lap szerint a férfi a bíróságon azt mondta, hogy a Szent Család-templom (Sagrada Família) volt a tervezett támadások egyik célpontja.

Az alcanari épületben összesen 120, már elpusztult gáztartályt fedeztek fel. Feltehetőleg a szerdai robbanás az oka annak, hogy a támadók végül másféle támadást követtek el.

A robbanásban két gyanúsított, közöttük egy marokkói származású, Ripollban élő imám halt meg, aki feltehetőleg a többi gyanúsítottat radikalizálta.

A bíróságon négy gyanúsítottnak kell megjelennie (Houli Chemlal mellett):

  • a 28 éves Driss Oukabirnak, aki azt állította, hogy ártatlan és öccse, Moussa ellopta a személyi okmányait;
  • a 27 éves Mohammed Aallának, aki a cambrilsi támadásban használt Audi feltételezett tulajdonosa volt; illetve
  • a 34 éves Salah al-Karibnak, aki a feltételezés szerint Ripollban működtetett egy internetkávézót, amelyet arra használtak, hogy pénzt küldjenek Marokkóba.

A bíró dönt majd arról, hogy a gyanúsítottak továbbra is őrizetben maradjanak-e.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottjainak száma

Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottjainak számahirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen