hirdetés
Külföld

Túlcsordul a víz a houstoni Addicks gáton

A texasi Houston egy nagy gátján elkezdett túlcsordulni a víz, miután a Harvey vihar következtében egyre emelkedik a vízszint – közölték a helyi hatóságok.
Elárasztott ház Texasban Elárasztott ház Texasban (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

A szakemberek igyekeznek megakadályozni, hogy a környező közösségeket elárassza a víz, s ennek érdekében az Addicks gát által visszatartott víz egy részét le is eresztették. Jeff Lidner vízügyi szakember azonban elmondta, hogy a vízszint már meghaladja a víztározó magasságát is.

A Harvey hurrikán következtében Texasban jelentős áradások következtek be, de a vihar immár Louisiana államban is kezd problémát okozni.

A szokatlanul heves esőzések miatt több ezer ember kényszerült otthona elhagyására, s eközben a mentő egységek igyekeznek elérni másokat, akiknek viszont nem sikerült kijutniuk.

Houston környékén legkevesebb kilenc ember meghalt a hurrikán miatt, az amerikai lapok szerint volt olyan család, amelynek hat tagja vesztette életét, miközben az egyre emelkedő vízszint elől próbáltak menekülni.

Az Addicks gát továbbra is visszatartaná a víz nagy részét akkor is, ha annak egy része átfolyna rajta, viszont az ilyen módon távozó vízmennyiség tovább növelhetné a már így is elárasztott területen a víz mennyiségét. A vízügyi szakembereket emellett a Barker gát helyzete is aggasztja, amely ugyancsak jelentős mennyiségű vizet tart vissza.

Donald Trump amerikai elnök és Melania Trump is látogatást tettek kedden Texasban, ahol a már trópusi viharrá szelídült Harvey hurrikán a legnagyobb pusztítást végezte.

Eközben továbbra is esik az eső Texasban. Az állam legnagyobb városában, Houstonban az előrejelzések szerint bizonyos területeken akár 30 centiméter csapadék is hullhat, amivel együtt a Harvey vihar okozta esőzés mennyisége már a 120 centimétert is elérheti.

Texasban ez elmúlt több mint fél évszázad legerősebb hurrikánja volt a Harvey, amely a napokban söpört végig rajta, miután pénteken elérte a szárazföldet. A lassan haladó vihar – noha idő közben veszített erejéből – továbbra is hatalmas mennyiségű csapadékot hozhat az elkövetkező napokban azokon a területeken, ahol áthalad.

A National Hurricane Center (Nemzeti Hurrikánközpont) közlése szerint az éjszaka várható heves esőzések hatására tovább súlyosbodhat az árvízhelyzet Texas délkeleti részén, valamint Louisiana délnyugati részén.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-ban

Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-banTheresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatot

Theresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatothirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen