Külföld

Összeomlott Mexikóban egy iskola, többen életüket vesztették

Legkevesebb harminc ember, nagyrészt gyermekek haltak meg egy általános iskolában, amely összeomlott Mexikóvárosban a keddi földrengés miatt.
Földrengés Mexikóban Legkevesebb 225 áldozata van a földrengésnek (Forrás: pbs.org)

A 7,1-es erősségű keddi földrengés legkevesebb 225 ember halálát okozta, a legnagyobb pusztítást a Mexikó középső részén található államokban vitte véghez. A mentő- és kereső egységek továbbra is folytatják a romok alatt rekedt túlélők felkutatását. A földrengés miatt több tucat épület omlott össze, emellett több helyen nincs áram, a gázvezetékek megrongálódása miatt pedig többfelé tűz is keletkezett.

A katasztrófa éppen 32 évvel azt követően következett be, hogy az ország fővárosában több ezer ember halálát okozta egy másik földrengés. Mexikóban viszonylag gyakoriak a földrengések, korábban ebben a hónapban is bekövetkezett egy 8,1-es erősségű rengés, amely 90 ember halálát okozta. A keddi földrengés látszólag nincs összefüggésben a szeptember hetedikén bekövetkezett katasztrófával.

Mexikóvárosban összeomlott egy általános iskola, aminek következtében 32 gyermek és öt felnőtt halt meg helyi sajtójelentések szerint. A Reforma nevű mexikói híroldal szerint harminc ember holttestét találták meg az iskolában, és 22 embert továbbra is keresnek. A katonaság és a haditengerészet több mint 500 tagja, valamint 200 rendőr és önkéntesek is dolgoznak a helyszínen.

„Hallottak néhány hangot. Amikor itt voltam, láttam, hogy miként kértek időnként teljes csendet, szolidaritást azért, hogy a hangokra figyelhessenek” – mondta Enrique Peña Nieto mexikói elnök, miután maga is a mentő művelet helyszínére látogatott.

A földrengés legkevesebb 209 iskolát érintett, ezek közül tizenöt épületében keletkezett súlyos kár.

A földrengés epicentruma a Puebla államban található Atencingo település közelében volt, mintegy 120 kilométerre Mexikóvárostól, 51 kilométeres mélységben – közölte az amerikai földtani intézet (USGS). A földrengés helyi idő szerint kedden 13 óra 14 perckor következett be, több ezren rohantak az utcára miatta.

A legtöbb halálos áldozat a fővárosban vesztette életét, ott 94 ember halt meg. Ötven ember egy templomban halt meg a Popocatépetl vulkán közelében, amikor az épület összedőlt. A földrengést követően egy kisebb vulkánkitörés is bekövetkezett.

México állam kormányzója elmondta, hogy az iskolák szerdán zárva tartanak, emellett a tömegközlekedési szolgáltatókat arra szólította fel, hogy ingyenesen tegyék elérhetővé szolgáltatásaikat, hogy így az emberek hazajuthassanak.

Mexikóvárosban 44 helyen omlottak össze vagy rongálódtak nagy mértékben épületek, közöttük egy hatemeletes emeletes ház, valamint egy gyár és egy áruház is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen