hirdetés
Külföld

Egyre növekvő válsággal néz szembe Puerto Rico a Maria hurrikán pusztítása után

Puerto Ricónak egyre növekvő válsággal kell szembenéznie a Maria hurrikán pusztítása nyomán, miután a vihar miatt a sziget nagy részén nincs áram- és ivóvíz-szolgáltatás, valamint a telefonhálózatok sem működnek.
Puerto Rico Több út továbbra is járhatatlan a kidőlt fák miatt (Forrás: nbcnews.com)
hirdetés

A sziget teljes lakossága továbbra is áramszolgáltatás nélkül maradt, és a szakemberek szerint akár hónapokra is szükség lehet a elektromos hálózat helyreállításához. Eközben egy gátat továbbra is az átszakadás veszélye fenyeget. San Juan idő közben újra megnyitott kikötőjébe érkezni kezdtek az élelmiszert és ivóvizet tartalmazó szállítmányok.

Legkevesebb tizenhárom ember vesztette életét a szigeten, miután a Maria elérte annak területét. A vihar nyomán nagy áradások következtek be, és több épület és építmény is súlyosan rongálódott, vagy el is pusztult.

Puerto Rico több városában elérhetetlen a telefonhálózat, ide műholdas telefonokat visznek a hatóságok. Több főbb út emellett továbbra is járhatatlan a kidőlt fák miatt, és változatlanul problémát jelent, hogy egész városrészeket érintenek az áradások, sok háznak pedig leszakította a tetejét a vihar.

A hatóságok szerint továbbra is fennáll az áradás veszélye Puerto Rico egy folyóján, amelynek átszakadhat egyik gátja. Az amerikai meteorológiai szolgálat a Guajataca-gát közelében két területre adott ki figyelmeztetést a hirtelen áradás veszélye miatt, amelyet meghosszabbított.

A gát átszakadása miatt veszélyben lévő területeken élő mintegy 70 ezer embernek először azt mondták, hogy menjenek biztonságosabb helyre, ám azóta az evakuációs zónát szűkítették.

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója a Twitteren azt írta, hogy a terület felett áthaladva felbecsülte a gátban keletkezett károkat, és ismételten arra szólította fel a helyi lakosokat, hogy hagyják el az otthonaikat.

A Guajataca folyó gátját felügyelő szakemberek szerint a Puerto Rico északnyugati részén található Guajataca-tó északi végénél lévő szerkezet helyi idő szerint pénteken 14 óra 10 perckor kezdte a meghibásodás jeleit mutatni. Az amerikai meteorológiai szolgálat ekkor a honlapján megosztott figyelmeztetésben a környéken élőket arra szólította fel, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

Ricardo Rossello korábban a Mariát az évszázad legsúlyosabb hurrikánjának nevezte és azt mondta, hogy akár hónapokra is szükség lehet ahhoz, hogy a sziget 3,4 millió lakosa ismét igénybe vehesse az áramszolgáltatást.

A Karib-térségben a Maria hurrikán több mint harminchárom ember halálát okozta – ugyanebben a térségben korábban az Irma hurrikán vitt véghez hatalmas pusztítást.

A Maria Dominika szigetén is jelentős károkat okozott, amikor hétfőn éjjel még ötös kategóriába sorolt hurrikánként elérte annak területét. Az apró szigeten legkevesebb tizenöt ember meghalt, húsz személyt pedig továbbra is keresnek.

Donald Trump amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy meglátogatja Puerto Ricót, emellett a szigetet katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, és rendkívüli szövetségi támogatást tett elérhetővé.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonban

Csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonbanMintegy 90 áldozata van a Viktória-tavon történt kompbalesetnek

Mintegy 90 áldozata van a Viktória-tavon történt kompbalesetnekhirdetés
Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak számaVonat és bicikli ütközött Hollandiában, gyerekek haltak meg

Vonat és bicikli ütközött Hollandiában, gyerekek haltak meg


VONAT,     BALESET,     HOLLANDIA

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen