Külföld

Függetlenségükről szavaznak az iraki kurdok

Megkezdőzött az iraki kurd régió függetlenségéről szóló népszavazás, amelyet egyaránt ellenzett az iraki kormány, Törökország és Irán, valamint nyugati országok is attól tartanak, hogy a népszavazás újabb konfliktushoz vezethet, és visszaesést okozhat az Iszlám Állam elleni harcban.
Iraki kurdok A kép illusztráció (Forrás: dw.com)

Az iraki miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy minden szükséges lépést megtesz az ország egységének megőrzése érdekében, és a nemzetközi közösség is kifejezte azon aggodalmát, hogy a referendum esetlegesen friss konfliktust szíthat, illetve visszaesést okozhat a magát Iszlám Államnak nevező csoport elleni harcban. A kurdok mindenesetre megtartják a népszavazást, amelynek eredménye azonban nem kötelező erejű.

Irak közölte, hogy a népszavazást fel kell függeszteni, ugyanakkor az autonóm régióban ezt a döntését nem tudja végrehajtani. Haider al-Abadi iraki miniszterelnök a referendumot megelőzően azt mondta, hogy a szavazás alkotmányellenes és fenyegeti a békét, valamint hozzátette azt is, hogy

„minden szükséges lépést meg fognak tenni az ország egységének megőrzéséért”.

Arról bővebben nem szólt, hogy pontosan milyen lépésekre célzott ez alatt.

Később a kormány a kurd régiót arra utasította, hogy adja át az ellenőrzést a nemzetközi határállomások felett, már országokat pedig arra szólított, hogy csak a kormánytól vásároljanak olajat, és ne a kurd régiótól – amelynek egyik fő exportcikke pedig éppen az olaj.

Masud Barzani, az iraki kurdok vezetője szerint egyedül a függetlenséggel biztosítható a kurd emberek biztonsága.

„Mikor volt részünk valaha is stabilitásban és biztonságban úgy, hogy nem kellett aggódnunk annak elvesztése miatt? Azok, akik ilyesmit állítanak, csak kifogásokat keresnek, hogy megállítsanak minket” – mondta Barzani a BBC-nek egy a közelmúltban adott interjújában.

Egyben arra tett ígéretet, hogy a népszavazás nem lesz hatással az Iszlám Állam ellen zajló küzdelemre.

A függetlenségi népszavazással kapcsolatban Irán és Törökország is ellenvetését fejezte ki, szerintük ugyanis a referendum a két ország területén is szeparatista mozgalmakat szíthat az ott élő kurdok körében.

Törökországban a Kurd Munkáspártot (PKK) terrorszervezetként tartják számon, és már több évtizede tart vele a konfliktus. Egy hasonló, PJAK nevű csoport pedig Iránban van jelen.

Mindeközben azonban a kurd pesmerga harcosok az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban harcoló egyik legsikeresebb, az Egyesült Államok hadseregével szövetséges erő voltak az elmúlt időszakban.

Az Egyesült Államok nem támogatja a népszavazást, ugyanis álláspontja szerint inkább tárgyalásokra volna szükség Irak és az iraki kurdok közti kapcsolatok rendezésére.

Izrael az egyetlen olyan ország, amely nyíltan támogatta a független kurd állam megszületését.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen