Külföld

Mariano Rajoy és Donald Trump az egységes Spanyolország mellett foglalt állást

Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Donald Trump amerikai elnök az egységes Spanyolország mellett foglalt állást kedden a Fehér Házban.
Spanyol és katalán zászló - 2017. szeptember Katalónia október 1-én tart népszavazást a függetlenségéről, a spanyol tiltás ellenére is (Forrás: Blogs.lse.ac.uk)

A spanyol kormányfő hétfőn este érkezett az amerikai fővárosba, ahol 2014-ben járt utoljára hivatalosan.

A két politikus közös sajtótájékoztatóján elsősorban a függetlenségről tervezett katalán népszavazás, Venezuela, Észak-Korea és a terrorizmus elleni harc kérdései szerepeltek.

Mariano Rajoy szerint a vasárnapra tervezett katalán népszavazás feszültséget teremt, ő a maga részéről szeretné minél előbb megoldani az ügyet. A miniszterelnök hitet tett az egységes Spanyolország mellett.

„Én az egységes Spanyolország híve vagyok”

- szögezte le, hozzátéve, hogy „érvényes demokratikus népszavazásról” nem is lehet szó.

Donald Trump szintén az egységes Spanyolország fontosságát hangoztatta. Mint fogalmazott:

„Spanyolország nagyszerű ország és egyben kell maradnia”.

Az elnök szerint a katalánok az ország egységét támogatják majd. „Őrültség lenne, ha nem így lenne” - mondta.

Az amerikai elnök elismerte Spanyolország erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban. Észak-Koreát a világ számára legnagyobb fenyegetésnek minősítette, de ismét megerősítette, hogy nem a katonai megoldás az elsődleges. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elkészült egy katonai csapásmérésre, amelynek következményei - mint mondta - pusztítóak lennének Phenjan számára. Mariano Rajoy „tűrhetetlennek” nevezte Észak-Korea folyamatos provokációit és közölte, hogy Madrid intézkedéseket hozott Észak-Korea spanyolországi diplomáciai képviseletének csökkentésére.

Venezueláról szólva Donald Trump reményét fejezte ki, hogy Spanyolország és az Európai Unió is csatlakozik az amerikai szankciókhoz.

„Venezuela polgárai szörnyű szenvedéseken mentek keresztül, Maduro elnök elnyomó szocialista rezsimje szegénységbe, éhezésbe és veszélyes politikai nyugtalanságba taszította őket”

- hangsúlyozta Trump. A spanyol kormányfő is azt hangsúlyozta, hogy

„a nemzetközi közösségnek erőteljesen fel kell lépnie Venezuela ellen”.

Rajoy „elfogadhatatlannak” nevezte azt, ami a dél-amerikai országban történik.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen