Külföld

Törökország felfüggeszti légi forgalmát Észak-Irakkal

Törökország péntek estétől felfüggeszti légi forgalmát az észak-iraki kurd autonóm régióval - közölte szerdán az erbíli török főkonzulátus az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint.
Függetlenségi népszavazásra készülő kurdok A lépés egyike azoknak a gazdasági és diplomáciai szankcióknak, amelyekkel Ankara a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást követően az észak-iraki régiót sújtja (Forrás: nbcnews.com)

A lépés egyike azoknak a gazdasági és diplomáciai szankcióknak, amelyekkel Ankara és a bagdadi központi kormány a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást követően az észak-iraki régiót sújtja.

Az intézkedés helyi idő szerint péntek 18 órától érinti a török állami légitársaság, a Turkish Airlines, továbbá az AtlasGlobal és a Pegasus Airlines társaságok Erbílbe, valamint Szulejmaníjába közlekedő repülőgépeit.

A megadott időpontig a hatóságok igyekeznek növelni a járatok számát - tette hozzá a közlemény.

Bagdad múlt héten arra kérte a térség országait, hogy állítsák le a kurdisztáni nemzetközi repülőterekre irányuló járataikat, és kérésének Törökország előtt eleget tett már Irán, Egyiptom és Libanon is.

Ankara abban az esetben a katonai beavatkozás lehetőségét is kilátásba helyezte, ha Bagdad Irak területi épségének megvédése érdekében erre kérné a török haderőt vagy bántódás érné a kurd területen élő türkmén kisebbség tagjait.

A török nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke, Devlet Bahceli szerdai írásos nyilatkozatában leszögezte: legalább 5 ezer nacionalista kész önkéntesen harcolni a türkménekért Kirkukban és más városokban. A kőolajban gazdag Kirkuk közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartozik, de a gyakorlatban 2014. óta a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt áll. Mint fogalmazott:

"a türkmének nem gazdátlanok, nincsenek egyedül és soha nem lesznek kitéve fájdalmas népirtásnak vagy hontalanságnak."

Az Ankara és Erbíl közötti kereskedelmet korlátozó egyik török szankció keretében a délkelet-törökországi Habur határátkelőnél hétfő óta fokozottan ellenőrzik az Észak-Irakból érkezőket.

A török vámügyi miniszter, Bülent Tüfenkci szerdán az A Haber török kormányközeli hírtelevíziónak azt mondta: Habur jelenleg nyitva áll, de ez nem jelenti azt, hogy így is marad. Rámutatott: a kamionok száma csökkent, azonban az Ankara és Bagdad közötti kereskedelemre ez nincs hatással, mivel az folyhat Iránon keresztül, de akár tengeri és légi úton is. Tüfenkci egyúttal jelezte: a török kormány az elkövetkező két-három hónapban a haburi mellett más, alternatív határátkelők kiépítését tervezi. A tárcavezető az egyik lehetséges helyszínként a Haburtól 10 kilométerre nyugatra fekvő Ovaköy települést említette.

A szeptember 25-i kurd referendum, amelyet maga Irak, illetve Törökország mellett a többi szomszédos ország sem kíván tudomásul venni, szakértők szerint aligha vezethet az észak-iraki autonóm térség függetlenségének hivatalos kikiáltásához.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen