hirdetés
Külföld

Törökország felfüggeszti légi forgalmát Észak-Irakkal

Törökország péntek estétől felfüggeszti légi forgalmát az észak-iraki kurd autonóm régióval - közölte szerdán az erbíli török főkonzulátus az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint.
Függetlenségi népszavazásra készülő kurdok A lépés egyike azoknak a gazdasági és diplomáciai szankcióknak, amelyekkel Ankara a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást követően az észak-iraki régiót sújtja (Forrás: nbcnews.com)
hirdetés

A lépés egyike azoknak a gazdasági és diplomáciai szankcióknak, amelyekkel Ankara és a bagdadi központi kormány a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást követően az észak-iraki régiót sújtja.

Az intézkedés helyi idő szerint péntek 18 órától érinti a török állami légitársaság, a Turkish Airlines, továbbá az AtlasGlobal és a Pegasus Airlines társaságok Erbílbe, valamint Szulejmaníjába közlekedő repülőgépeit.

A megadott időpontig a hatóságok igyekeznek növelni a járatok számát - tette hozzá a közlemény.

Bagdad múlt héten arra kérte a térség országait, hogy állítsák le a kurdisztáni nemzetközi repülőterekre irányuló járataikat, és kérésének Törökország előtt eleget tett már Irán, Egyiptom és Libanon is.

Ankara abban az esetben a katonai beavatkozás lehetőségét is kilátásba helyezte, ha Bagdad Irak területi épségének megvédése érdekében erre kérné a török haderőt vagy bántódás érné a kurd területen élő türkmén kisebbség tagjait.

A török nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke, Devlet Bahceli szerdai írásos nyilatkozatában leszögezte: legalább 5 ezer nacionalista kész önkéntesen harcolni a türkménekért Kirkukban és más városokban. A kőolajban gazdag Kirkuk közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartozik, de a gyakorlatban 2014. óta a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt áll. Mint fogalmazott:

"a türkmének nem gazdátlanok, nincsenek egyedül és soha nem lesznek kitéve fájdalmas népirtásnak vagy hontalanságnak."

Az Ankara és Erbíl közötti kereskedelmet korlátozó egyik török szankció keretében a délkelet-törökországi Habur határátkelőnél hétfő óta fokozottan ellenőrzik az Észak-Irakból érkezőket.

A török vámügyi miniszter, Bülent Tüfenkci szerdán az A Haber török kormányközeli hírtelevíziónak azt mondta: Habur jelenleg nyitva áll, de ez nem jelenti azt, hogy így is marad. Rámutatott: a kamionok száma csökkent, azonban az Ankara és Bagdad közötti kereskedelemre ez nincs hatással, mivel az folyhat Iránon keresztül, de akár tengeri és légi úton is. Tüfenkci egyúttal jelezte: a török kormány az elkövetkező két-három hónapban a haburi mellett más, alternatív határátkelők kiépítését tervezi. A tárcavezető az egyik lehetséges helyszínként a Haburtól 10 kilométerre nyugatra fekvő Ovaköy települést említette.

A szeptember 25-i kurd referendum, amelyet maga Irak, illetve Törökország mellett a többi szomszédos ország sem kíván tudomásul venni, szakértők szerint aligha vezethet az észak-iraki autonóm térség függetlenségének hivatalos kikiáltásához.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen