Külföld

Puerto Ricóra látogat Donald Trump

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója azt mondta, hogy az amerikai szövetségi támogatás jelentősen megnövekedett Donald Trump amerikai elnök a keddi napra tervezett látogatásának közeledtével.
Donald Trump és Melania Trump Donald Trump és Melania Trump - A kép illusztráció (Forrás: ndtv.com)

Donald Trump korábban határozottan visszautasította a Puerto Ricót majdnem két hete elért Maria hurrikánt követő támogatást ért bírálatokat. Puerto Rico kormányzója elmondta, hogy több mint 1,5 millió hordó olaj érkezik a szigetre az elkövetkező napokban, és jelenleg a sziget felén elérhető a vízkészlet. A szövetségi hatóságok közlése szerint több mint 10 ezer szövetségi alkalmazott teljesít szolgálatot Puerto Rico teljes területén.

Ricardo Rossello elmondása szerint a jövő hónapra a sziget közel negyedén helyreállhat az áramellátás, és az otthonok közel 10 százalékában várhatóan már az elkövetkező két hétben lesz áram.

A lakosság 47 százalékának már rendelkezésére áll csapvíz, ez az arány pedig a hét végére 60 százalékra emelkedhet. A mobiltelefon-hálózatot ismét használhatja a lakosság 40 százaléka, bár egyes területeken továbbra sem lehet telefonálni.

A kormányzó szerint a legfontosabb kihívások egyike, hogy megfelelő mennyiségű gázolajat biztosítsanak a kórházaknak, hogy azok képesek legyenek az áram előállítására szolgáló generátorokat működtetni. Tíz kórházban ugyan van áram, de néhány másiknak ideiglenesen le kellett állnia.

A kormányzó ugyancsak a legfontosabb kérdések közt említette a víz, az élelmiszerek és a gyógyszerek szétosztását a városokban, ugyanis az utak egy része továbbra is járhatatlan, vagy nagy mértékben károsodott. Továbbra is közel 8 ezer ember él a sziget mintegy 140 menedékhelyén.

Hétfőn Ricardo Rosello a repülőtéren köszöntötte a Despacito című dal révén világszerte ismert Luis Fonsit és a vele érkező hírességeket, akik azért érkeztek a fővárosba – San Juanba –, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak a hurrikán áldozatainak.

Donald Trump amerikai elnök korábban kiállt adminisztrációja Puerto Ricón végzett erőfeszítései mellett, és a Twitter oldalán azt írta:

„Nagyszerű munkát végeztünk a szinte teljesen lehetetlen Puerto Ricói helyzettel. Az álhíreken és a politikai indíttatású hálátlanságokon kívül az emberek már kezdik felismerni a nagyszerű munkát, amelyet a FEMA és a nagyszerű hadseregünk végzett”.

Ezt megelőzően Trump a szövetségi kormány a hurrikán okozta helyzetre adott válaszát bíráló Carmen Yulin Cruz San Juani polgármesterről azt mondta, hogy „rossz vezetői képességekkel” bír, és hogy a demokraták mondták neki, hogy legyen kemény vele szemben.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban újságíróknak azt mondta, hogy a polgármestert meghívták keddre egy olyan eseményre, ahol Donald Trump is jelen lesz.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen