hirdetés
Külföld

Visszafoglalták Havídzsát az Iszlám Államtól

Az iraki miniszterelnök közlése szerint a hadsereg visszafoglalta Havídzsát, amely az Iszlám Állam dzsihádsta csoport az országban még megmaradt két területe egyikének a legfontosabb városa volt.
Iraki katonák Visszafoglalták Havídzsát az Iszlám Államtól (Forrás: independent.co.uk)
hirdetés

Haider al-Abadi újságíróknak elmondta, hogy Havídzsát a két hete indított művelet keretében „felszabadították”. A várostól keletre néhány falu feltehetőleg továbbra is az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. Amennyiben ezekből is visszaszorítják a terroristákat, az Iszlám Államnak már csak egy kisebb területe lesz Irakban az Eufrátesz folyó völgyében Al-Qa'im településnél, a szíriai határ közelében.

Noha a dzsihádista csoport továbbra is nagyobb területeket tart ellenőrzése alatt a völgy szíriai oldalán Dajr ez-Zaur tartományban, a szíriai kormányerők és szövetségeseik, valamint az amerikai támogatottságú, kurd és arab harcosokból álló szövetség jelentős nyomást gyakorol rá ott is.

A Bagdadtól megközelítőleg 215 kilométerre északra található Havídzsa 2003-tól kezdődően a szunnita arab felkelők egy támaszpontja volt, majd 2014 júniusában az Iszlám Állam elfoglalta azt. Ugyanebben az időben a dzsihádista csoport Irak északi és nyugati területeinek egy jelentős részét szerezte meg, és kikiáltotta „kalifátusát”.

Megközelítőleg egy éve azonban elszakították Havídzsát az Iszlám Állam által ellenőrzött további területektől, amikor az iraki erők Moszul felé haladtak.

A havídzsai művelet szeptember 21-én vette kezdetét, és a hadsereg mellett a rendőrség és a különleges egységek, továbbá a síita vezetésű Népi Mobilizációs Egységek (PMU) is részt vettek abban. Az amerikai vezetésű koalíció légicsapásaival és katonai tanácsadóival támogatva már a második napon sikerült visszafoglalniuk Shirqat települést, majd délkelet felé haladtak tovább.

Szerdán a művelet parancsnoka bejelentette, hogy a csapatok megkezdték a Havídzsa felszabadítását célzó főbb műveletet is, majd éjszakára már a városközpontot támadták.

Haider al-Abadi csütörtök reggel egy párizsi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Havídzsa visszafoglalása győzelem, s nemcsak Irak, de az egész világ számára az. Megjegyezte viszont, hogy a győzelmet „olyan válságok ellenére” érték el, amelyekbe „néhány ember megpróbálta behúzni őket”. Utóbbival alighanem a Bagdad által ellenzett kurd függetlenségi népszavazásra célzott.

Az iraki miniszterelnök szeretné, ha a kurd kormányzat érvénytelenítené a referendum eredményét, máskülönben büntető szankciókat hozott kilátásba, és nem zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét sem. A népszavazáson több mint 90 százalékos aránnyal szavaztak a kiválás mellett.

Emmanuel Macron – aki valamivel korábban egyeztetést folytatott Abadival – arról beszélt, hogy Franciaország „stabilitást szeretne Irakban”, egyúttal a kurdok jogainak az alkotmány keretében történő figyelembe vételére tett felszólítást.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-ban

Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-banTheresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatot

Theresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatothirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen