hirdetés
Külföld

Az ENSZ visszahívja mianmari tisztviselőjét

Az ENSZ bejelentette, hogy visszahívja New York-i központjába vezető mianmari tisztviselőjét – írja a BBC.
Renata Lok-Dessallien Renata Lok-Dessallien (Forrás: israelenglishnews.com)
hirdetés

A múlt hónapban a BBC vizsgálatában Renata Lok-Dessallien tevékenységét járták körül, a feltételezés szerint ugyanis a tisztviselő elfojtotta a rohingya muszlimokkal kapcsolatos belső vitát.

Már több mint 500 ezer rohingya menekült el Mianmarból, miután az országban katonai műveletet indítottak több, augusztusban rendőrségi állások ellen rohingya harcosok által elkövetett halálos támadást követően. A Mianmarból elmenekült emberek egy nagy része jelenleg bangladesi táborokban él.

Az ENSZ bejelentette, hogy Renata Lok-Dessallien október végén távozik Mianmarból. A nemzetközi szervezet júniusban közölte, hogy Dessallien várhatóan elhagyja pozícióját, ám akkor hangsúlyozták, hogy ennek a döntésnek semmi köze nincsen a tisztviselő teljesítményéhez.

Ranguni diplomáciai és a segélyközösséggel kapcsolatban álló források viszont Jonah Fishernek, a BBC újságírójának arról beszéltek, hogy a döntés összefüggésbe hozható azzal, hogy Renata Lok-Dessallien nem kezelte prioritásként az emberi jogokat.

Dessallien azóta is betölti tisztségét, s eközben a mianmari kormány nem fogadja el a javasolt utódját.

Két héttel ezelőtt az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy teljes mértékben megbízik Dessallienben, ugyanakkor a BBC tudósítója szerint most már úgy tűnik, kételyei támadtak.

A BBC vizsgálatában az ENSZ-hez, illetve a segélyközösséghez köthető források azt mondták, hogy Dessallien megpróbálkozott még az emberi jogi tisztviselők azon utazásainak meghiúsításával is, amelyekre az olyan területekben került sor, ahol a hadsereg állítólag üldözte a rohingya kisebbséget.

Az ENSZ mianmari képviseletének a BBC vizsgálatára válaszként kiadott közleményében védelmükbe vették, ahogyan Dessallien a rohingya-kérdést kezeli, és azt fogalmazták meg, hogy távozása azzal áll összefüggésben, hogy más – egyelőre hivatalosan meg nem nevezett – utód tölti be a jövőben posztját.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonban

Csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonbanMintegy 90 áldozata van a Viktória-tavon történt kompbalesetnek

Mintegy 90 áldozata van a Viktória-tavon történt kompbalesetnekhirdetés
Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a Florence trópusi vihar halálos áldozatainak számaVonat és bicikli ütközött Hollandiában, gyerekek haltak meg

Vonat és bicikli ütközött Hollandiában, gyerekek haltak meg


VONAT,     BALESET,     HOLLANDIA

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen