Külföld

Török katonák és páncélozott járművek léptek Szíria területére

Török katonák és páncélozott járművek érkeztek Szíriába egy olyan művelet keretében, amelynek Ankara közlése szerint a célja, hogy megfékezzék a harcokat Idlib kormányzóságban.
Török csapatok A kép illusztráció (Forrás: aljazeera.com)

A hadsereg közleménye szerint a török erők megfigyelőállásokat állítanak annak érdekében, hogy ezzel is hozzájáruljanak a „deeszkalációs övezet” megfigyeléséhez az Oroszországgal és Iránnal elért megállapodásnak megfelelően.

Idlib kormányzóság nagy részét a Hayat Tahrir al-Sham nevű, az al-Káidával összefüggésbe hozható dzsihádista szövetség tartja ellenőrzése alatt, ugyanakkor a kormányzóság határos a kurdok fennhatósága alatt álló Afrinnal és térségével is, amelyet Törökország ugyancsak figyelemmel szeretne kísérni.

Törökország az ellenzéket támogatva tavaly támogatta a felkelők által az Iszlám Állam ellen indított hadműveletet a határ mentén Aleppó kormányzóságban. Annak a műveletnek részben az amerikai támogatottságú, a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) által vezetett szövetség területszerzésének megelőzése volt. Ankara szerint a YPG a betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) kiterjesztése. A PKK már mintegy három évtizede folytat harcot Törökországban a kurd autonómiáért.

A török állami Anadolu hírügynökség jelentése szerint a katonai konvojok a Törökország déli részén fekvő Hatay tartományban található Reyhanli településről léptek át Idlib kormányzóság területére.

A szintén török Hurriyet pedig azt írta, hogy megközelítőleg 30 páncélozott jármű és több mint száz katona vesz részt a műveletben, és a lap szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező napokban újabb katonákat is küldenek.

A török hadsereg közleményében megfogalmazzák, hogy a katonák megkezdték tevékenységüket Idlibben, ahol megfigyelőállásokat alakítanak ki a múlt hónapban Kazahsztán fővárosában, Asztanában az Aszad elnököt támogató Oroszországgal és Iránnal elért megállapodásnak megfelelően.

A három ország abban állapodott meg, hogy mindannyian küldenek 500 megfigyelőt a deeszkalációs zónát övező területeken kialakított állásokra, hogy így lehetővé tegyék a humanitárius segély szállítását, és egyben megfelelő körülményeket teremtsenek az embereknek a visszatérésre.

Egy kurd harcos az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy három különböző ponton állomásoznak a katonák az Afrin és Idlíb közötti „fronton”.

A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) egy tisztviselője pedig arról számolt be, hogy a török csapatok jelenlére

„biztosítja, hogy a terület védve marad az oroszok, illetve Aszad rezsimje által véghezvitt légicsapásoktól, és egyben meghiúsítja a szeparatista YPG bármilyen kísérletét arra, hogy illegálisan bármennyi területet elfoglaljanak”.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten bejelentette: nem engedi, hogy a YPG „terror-folyosót” hozzon létre a Földközi-tenger térsége irányába.

A CNN jelentése szerint Idlib kormányzóság vidéki területein voltak összecsapások, de az nem derült ki, hogy mely erők voltak ebben érintettek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen