hirdetés
Külföld

Robbanás volt egy szomáliai hotelnél, többen meghaltak

Legkevesebb húsz ember meghalt Szomália fővárosában, Mogadishuban, miután egy nagy erejű robbanás történt. A detonációt egy teherautóba rejtett bomba okozta, a helyiek szerint ez a legnagyobb robbanás volt, amit az elmúlt években tapasztaltak.
A robbanás helyszíne A robbantás egy forgalmas városrészben történt (Forrás: swissinfo.ch)
hirdetés

Mohamed Hussein rendőrkapitány elmondta, hogy a robbanás célpontja feltehetőleg egy szálloda volt, amely a szomáliai főváros forgalmas, Hodan nevű kerületében található. Hozzátette: a halálos áldozatok száma még emelkedhet. A biztonsági erők a gyanús teherautót elvontatták.

A robbanás éppen két nappal azt követően történt, hogy az Egyesült Államok hadserege afrikai parancsnokságának vezetője Mogadishuban járt, hogy ott találkozzon Szomália elnökével, miután az ezt megelőző napokban lemondott az ország védelmi minisztere és a hadseregének vezetője.

A detonáció Mogadishu egy olyan városrészében történt, ahol több kormányzati hivatal, szállodák és éttermek is vannak. Több épület megrongálódott, és több tucat jármű gyulladt ki.

„Tudjuk, hogy legkevesebb húsz civil meghalt, és több tucat további személy megsérült. A halálos áldozatok száma bizonyára emelkedi fog. Továbbra is folytatjuk az áldozatok szállítását”

– mondta a robbanást követően a helyszínen egy Abdullahi Nur nevű rendőr. A rendőr egyben megjegyezte, hogy a romok alatt is voltak még holttestek.

Az Al Jazeera azt írja, a robbanást követően a népszerű Safari Hotel körül és annak területén fegyveresek és a biztonsági erők között tűzpárbaj alakult ki.

„A harcosok először felrobbantották a bombát a hotel bejáratánál, aztán mintegy négy fegyveres gyalogosan bejutott a hotelba, ahol lövöldözni kezdtek” – számolt be róla az Al Jazeera tudósítója.

Az al-Shabab nevű szomáliai szélsőséges csoport a közelmúltban több alkalommal is követett el támadásokat katonai támaszpontok ellen Szomália déli és középső területein. Noha egyelőre az újabb robbantás elkövetését egyetlen szervezet sem vállalta magára, az al-Shabab viszonylag gyakran hajt végre halálos robbantásokat Mogadishu forgalmasabb részein.

Az amerikai hadsereg dróncsapásokkal és egyéb műveletekkel is igyekezett fellépni a múlt évben az al-Káidával szövetséges szélsőséges csoport ellen. Az al-Shabab egyben a szomáliai hadsereggel és az Afrikai Unió több mint 20 ezer katonájával is küzdelmet folytat.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen