Külföld

Behatoltak Kirkukba az iraki erők

Az iraki kormányerők behatoltak Kirkukba, miután több fontos létesítményt is elfoglaltak a kurd harcosoktól a városon kívül. Az iraki csapatok elől több ezer ember menekült el a városból.
Katonák Irakban Behatoltak Kirkukba az iraki erők (Forrás: aa.com.tr)

Az iraki hadsereg azután vonult Kirkuk kormányzóságba három hete, hogy Iraki Kurdisztán megtartotta vitatott függetlenségi népszavazását. Az iraki erők célja, hogy visszafoglaljanak olyan területeket, amelyek a kurdok fennhatósága alá kerültek, miután az Iszlám Állam harcosai a környéken végigsöpörtek.

A kurdok ellenőrzése alatt lévő területek, közöttük Kirkuk lakói túlnyomórészt az Iraktól való függetlenség mellett tették le a voksukat a szeptember 25-ei referendumon. Kirkuk ugyan Iraki Kurdisztánon kívül található, de a városban élő kurd embereknek itt is „lehetővé tették”, hogy szavazzanak.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök alkotmányellenesnek értékelte és elítélte a népszavazást, a Kurd Regionális Kormány (KRG) ugyanakkor azt állítja, hogy a referendum legitim volt.

Haider al-Abadi hétfői közleményében azt mondta, hogy a kirkuki művelet az „ország egységének megőrzéséhez” szükséges, azt ugyanis a népszavazás miatt veszélyeztetve érzi. Egyben arra hívta az ország polgárait, hogy működjenek együtt a „hősies fegyveres erőikkel”, amelyek elkötelezettek a szigorú, a civilek védelmét, a biztonság és a rend fenntartását, valamint az állami létesítmények és intézmények megóvását elsődlegesnek tekintő irányelvek iránt.

Hétfőn az iraki hadsereg közölte, hogy egységei átvették az ellenőrzést a K1 katonai bázis, a Baba Gurgur olaj- és gázmező, illetve egy állami olajvállalat irodái felett.

A bagdadi kormány közlése szerint a pesmergák „harc nélkül” visszavonultak . A déli területeken azonban úgy tudni, voltak összecsapások, a BBC egy munkatársa egy ellenőrzőpont közelében a lövések hangját is rögzítette. Délutánra több ezer ember menekült el Kirkukból, ugyanis tartottak az esetleges közelgő összecsapásoktól.

Eközben a két főbb kurd fegyveres csoport kölcsönösen „árulással” vádolja egymást, mégpedig annak kapcsán, hogy ilyen gyorsan elérték a város központját az iraki erők.

A Kurdisztáni Demokrata Pártot (KDP) vezető Maszúd Barzani irányítása alatt álló Pesmerga Általános Parancsnokság a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) tisztviselőit azzal vádolta, hogy egy „Kurdisztán emberei ellen” irányuló tervhez segédkeznek. A PUK viszont tagadja, hogy bármiféle visszavonulásban része volna, egyben közölte, hogy több tucat harcosa meghalt, illetve megsérült, miközben a KDP egyetlen pesmerga harcosa sem esett el a kirkuki összecsapásokban.

Törökország közölte, hogy kész bármilyen együttműködésre az iraki kormánnyal annak érdekében, hogy véget vessenek a Kurd Munkáspárt (PKK) jelenlétének Irakban. Törökország tart tőle, hogy az iraki kurd függetlenség hasonló eseményekhez vezethetne az ő kurd kisebbsége körében is. Az autonómiáért az 1980-as évek óta küzdő PKK-t Törökország, az EU és az Egyesült Államok is terrorista csoportnak tekinti.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen