hirdetés
Külföld

Háromnapos gyászt rendeltek el Galíciában, ahol az erdőtüzeknek már négy halálos áldozata van

Háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el Galíciában, ahol négyre nőtt az erődtüzek halálos áldozatainak a száma hétfőn.
Erdőtűz A kép illusztráció (Forrás: theguardian.com)
hirdetés

A hivatalos tájékoztatás szerint a Spanyolország észak-nyugati részén található autonóm régióban 105 helyszínen pusztítanak a tüzek, amelyekből 19 lakott területet is veszélyeztet.

A helyszínre utazott Mariano Rajoy miniszterelnök, aki Pontevedrában újságíróknak arról beszélt, hogy a lángok "nem véletlenül" keletkeztek, ezért utasítást adott a hatóságoknak, hogy tegyenek meg mindent a felelősök elfogásáért.

Erről beszélt sajtótájékoztatóján Alberto Núnez Feijoo galíciai elnök is, aki "gyújtogató terrorizmusnak" nevezte a történteket.

A hivatalos tájékoztatás szerint az oltási munkálatokban több mint ötezer szakember vesz részt, munkájukat nehezíti a szárazság, az évszakhoz viszonyított szokatlan meleg és az erős, helyenként 90 kilométer per órás szél, amelyet a a brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán okoz.

Galíciában nyolc embert kellett ellátni égési sérülésekkel, és többen füstmérgezést szenvedtek. 22 oktatási intézményben szünetel a tanítás, és időszakosan több közutat és vasutat is le kellett zárni. Átmenetileg 400 embernek kellett elhagynia otthonát. Az első becslések szerint mintegy négyezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

A szomszédos Asztúriában is erődtüzekkel küzdenek, ott 35 különböző helyszínről érkezett jelentés. A spanyol agrárügyi, halászati, környezetvédelmi és élelmezési minisztérium (Mapama) nyár elején arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban keletkező erdőtüzek 95 százalékát emberi kéz okozza.

A spanyol költségvetésben idén a korábbi éveknél nagyobb összeg, 85 millió euró, azaz mintegy 26 milliárd forint áll rendelkezésre az erdőtüzek elleni védekezésre - jelentette Fehér Krisztina, az MTI tudósítója.

Portugáliában is háromnapos gyászt rendeltek el a vasárnap óta tomboló erdőtüzek áldozatainak emlékére.

A Público portugál napilap értesülései szerint a tűznek legkevesebb 35 halálos áldozata van, 55 másik ember megsérült a természeti csapásban. Hétfő délelőtt a polgári védelmi hatóság még 27 áldozatról számolt be.

Patricia Gaspar polgári védelmi szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a tűzoltók 145 helyen küzdenek a lángokkal, 32 helyszínen nagyon súlyos a helyzet. A leginkább érintett régiók közé tartozik az ország közepén fekvő Coimbra és Castelo Branco térsége, illetve Viseu környéke.

Június közepén az ország középső részében pusztított súlyos erdőtűz. Akkor a Leiria körzetbeli Pedrogao-Grande településen volt a legtöbb kár. Hatvannégy ember halt meg, több mint kétszázan megsebesültek.

Az országban becslések szerint az év eleje óta már 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2005 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.

Forrás: MTI

 Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lángoló erdők miatt evakuáltak több száz ember Toszkánában

Lángoló erdők miatt evakuáltak több száz ember Toszkánában


OLASZORSZÁG,     TŰZ,     TOSZKÁNA

hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen