hirdetés
Külföld

Elvesztette Rakkát az Iszlám Állam

Az amerikai támogatottságú, szíriai kurd és arab milíciákból álló szövetség közlése szerint immár teljes egészében átvették az ellenőrzést Rakka, az Iszlám Állam dzsihádista szervezet egykori „fővárosa” felett.
Az SDF egy tagja Az SDF egy tagja (Forrás: ljazeera.com)
hirdetés

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője, Talal Sello elmondta, hogy a négy hónapig húzódó ostromot követően a harc immár véget ért. Hozzátette: további műveletek vannak még folyamatban annak érdekében, hogy az Iszlám Állam esetlegesen megmaradt alvó sejtjeit feltárják, és hogy az aknákat eltávolítsák.

A három éven át az Iszlám Állam uralma alatt álló Rakka „felszabadításáról” szóló hivatalos bejelentést várhatóan hamarosan megteszik.

Korábban a keddi napon az SDF az Iszlám Állam utolsó két főbb állását is megtisztította, ezek egy stadion, valamint a Nemzeti Kórház épülete voltak.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a stadionban az SDF-ben jelentős szerepet betöltő Kurd Népvédelmi Egységek zászlóját emelték a magasba a harcosok, valamint az utcákon ünnepeltek.

A kórház ellen indított végső támadás során huszonkét dzsihádista vesztette életét, emellett több tucat külföldi harcos lehetett a stadionban is. Vasárnap még mintegy 300 harcos maradhatott a városban azt követően, hogy a szíriai dzsihádisták és családjaik a törzsi vezetőkkel kötött megállapodás értelmében elhagyhatták a várost.

„Mindent befejeztünk Rakkában, az erőink átvették a teljes ellenőrzést Rakka felett” – mondta Talal Sello kedden délután az AFP hírügynökségnek.

Ezután kifejtette, Rakkában a katonai műveleteket befejezték, de továbbra is folynak még olyan műveletek, amelyek célja, hogy feltárják az esetlegesen a városban maradt alvó sejteket, illetve megtisztítsák a várost az aknáktól.

Az Iszlám Állam 2014 elején foglalta el Rakkát, nem sokkal azt követően, hogy a szíriai felkelők a polgárháború során a kormányzósági fővárosok közül elsőként megszerezték azt. A várost elfoglalása után az Iszlám Állam a „kalifátusa fővárosának” kiáltotta ki.

Később Rakkában több ezer, a világ minden pontjáról oda érkezett dzsihádista kezdett élni az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi felhívására.

Az SDF közel 15 ezer harcosa az amerikai vezetésű koalíció légicsapásaival és különleges erőivel támogatva tavaly novemberben kezdte meg a Rakka visszafoglalását célzó hadműveletet.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-ban

Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-banTheresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatot

Theresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatothirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen