hirdetés
Külföld

Az Iszlám Állam több ezer támogatója tért vissza eredeti hazájába

Egy friss jelentés szerint az Iszlám Állam legkevesebb 5600 támogatója tért vissza hazájába, miután Irakban és Szíriában a terrorszervezet jelentős területeket veszített el.
Harcosok A kép illusztráció (Forrás: worldbulletin.net)
hirdetés

Az amerikai székhelyű The Soufan Center (TSC) közlése szerint az elmúlt két évben 33 állam jelentette, hogy tértek vissza hozzá a terrorszervezet támogatói közül, a témában készült összesítésben szerepel az Egyesült Királyságból távozott mintegy 850 ember fele is. A jelentés szerint a visszatérők az elkövetkező években továbbra is biztonsági kihívást jelentenek majd.

Az Iszlám Állam az általa 2014-ben kikiáltott „kalifátus” területének nagy részét mára elvesztette, korábban viszont a dzsihádisták által elfoglalt területekre több ezer támogatójuk és harcosuk utazott el a világ számos pontjáról. Miután korábban több fontos területet is visszafoglaltak a terrorszervezettől, múlt héten az amerikai támogatottságú kurd és arab milíciák közölték, hogy teljesen sikerült visszaszorítaniuk Rakkából – az Iszlám Állam „fővárosából” – a dzsihádistákat.

A TSC jelentése szerint 2015 végére – amikor is az Iszlám Állam jelentősebb területveszteségeket szenvedett el, és az országok szigorúbb intézkedéseket vezettek be a Szíriába és Irakba utazók megfékezésére – nagyjából szünetelt a harcosok beáramlása.

Az Iszlám Állam központjainak, így például Rakkának a visszafoglalásával megismert újabb dokumentumok segítségével sikerült megerősíteni 19 000 külföldi személyazonosságát abból a 40 ezerből, akik Irakba és Szíriába távoztak az érintett 110 ország területéről azért, hogy csatlakozzanak a dzsihádista csoporthoz. Az viszont nem derül ki ezekből az adatokból, hogy mi történt az azonosított személyekkel.

A TSC 33 ország hatóságaitól kapott adatok alapján azt közölte, hogy feltehetőleg legkevesebb 5600 külföldi harcos tért már vissza eredeti hazájába. A központ szerint egyebek mellett visszatért

  • Oroszországba a 3417-ből 400,
  • Szaúd-Arábiába a 3244-ből 760,
  • Tunéziába a 2926-ból 800, illetve
  • Franciaországba az 1910-ből 271

harcos.

Mindez a jelentés szerint nagy kihívást jelenthet az érintett országok biztonsági és bűnüldöző szervezetei számára.

„Noha nincs egyetértés a külföldi harcosok visszatérésének a származási országukra vagy más országokra jelentett fenyegetését illetően, elkerülhetetlen, hogy néhányuk továbbra is elkötelezett maradjon az erőszakos 'dzsihád' iránt” – írják a jelentésben.

A jelentés egyben figyelmeztet arra, hogy amint az Iszlám Állam „kalifátusának” területe csökken, a dzsihádista szervezet vezetősége nagy valószínűséggel külföldön, így például a visszatérő harcosok között keres majd támogatókat. A visszatérő harcosok „különösen érzékenyek lehetnek” arra, ha olyan emberek lépnek velük kapcsolatba, akik korábban az őket toborzó hálózat részei voltak, illetve az olyan esetekre is, amikor egykori harcostársaik megsegítésére hívják őket.

Különösen is problémás lehet a visszatérő nők és gyermekek helyzetének kezelése, az országok ugyanis nem igazán tudják, hogyan lehetne újraintegrálni ezeket az embereket a társadalomba. Mindenek előtt a gyermekek esetében a megfelelő mentális egészségügyi, valamint szociális támogatás is nagyon fontos lehet.

A TSC szerint a 2015-ben bejelentett 6 ezer főről Tunézia kormánya 2910-ra pontosította az országból távozó harcosokról közölt becsült adatot, amivel együtt immár Oroszország vezeti a listát a legtöbb külföldről érkezett dzsihádista harcost illetően.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-ban

Csökkent a szociális védelemre fordított kiadások aránya az EU-banTheresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatot

Theresa May: a vezetőváltás leállíthatja a Brexit-folyamatothirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen