Külföld

Az iraki kurd régió helyzetéről tárgyalt Ankarában az iraki kormányfő

Az észak-iraki kurd autonóm régió helyzetéről tárgyalt szerdán Ankarában Haider el-Abádi iraki kormányfő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel - jelentette a Dogan török hírügynökség.
Recep Tayyip Erdogan és Haider el-Abádi Ankarában Az iraki kurd régió helyzetéről tárgyalt Ankarában az iraki kormányfő (Forrás: alaraby.co.uk)

A több mint kétórás megbeszélés után a két vezető közös sajtótájékoztatót tartott.

Abádi felszólalásában kiemelte: a szeptember 24-i kurd függetlenségi népszavazás Irak feldarabolását és az ország határainak újrarajzolását célozta. Hozzátette: eljött az idő, hogy a térség problémái megoldódjanak. Az iraki erők az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet felett győzelmet arattak, de Bagdad az alkotmánnyal ellentétes összes fegyveres csoport ellen törvényes harcot vív - fogalmazott Abádi.

Erdogan a sajtótájékoztatón leszögezte: Ankarának nem változott az álláspontja, továbbra is Irak területi egységének megőrzése mellett foglal állást. Az államfő rámutatott: a Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Irakban is jelen van, például az északkeleti Kandil-hegységben vagy az északnyugat Szindzsár környékén.

Erdogan hangsúlyozta: Ankara kész Bagdaddal együttesen fellépni az említett vidékeken. Nyomatékosította egyúttal: Törökország támogatni fogja Irak központi kormányát abban, hogy az ország "feltámadjon hamvaiból" és a térségben béke köszöntsön be. Erdogan közölte: a török és az iraki fél sorra vette, hogy ennek érdekében milyen politikai, katonai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális lépések szükségesek.

Abádi a nap folyamán később török hivatali kollégájával, Binali Yildirimmel is találkozott.

Yildirim közös sajtótájékoztatójukon bejelentette: Abádival megállapodott abban, hogy a közeljövőben közös minisztertanácsi ülést tartanak Törökországban, amire először kerül sor. Yildirim ugyanakkor jelezte: Ankara abban a törekvésében is támogatja Bagdadot, hogy átvegye az irányítást a haburi határállomás felett.

Irak központi kormánya szeptember 25. óta hiába követeli a kurd vezetéstől a szomszédos országok felé vezető átkelőhelyek átadását. Bagdad korábban figyelmeztetett: a Délkelet-Törökországban szeptember vége óta közös hadgyakorlatokon részt vevő iraki katonák kívülről fogják átvenni Haburi ellenőrzését.

A szeptember 25-i kurd népszavazáson a résztvevők 92 százaléka támogatta a kurd autonóm régió és a kurdok ellenőrizte más területek függetlenné válását. Az iraki központi kormány azonban - Iránnal és Törökországgal karöltve - gazdasági és jogi megtorló lépésekkel válaszolt, majd Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők a múlt héten két nap alatt visszafoglalták az IÁ elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került, vitatott területeket.

A győztes hadműveletet követően Abádi azt javasolta, hogy az alkotmány és a partnerség szellemében rendezzék a kurdisztáni referendum miatt kialakult feszült helyzetet, de a párbeszéd előfeltételéül szabta, hogy a kurdok tekintsék semmisnek a népszavazás eredményét.

Az iraki kurd régió kormánya szerda hajnalban nyilatkozatot tett közzé, amely szerint kész felfüggeszteni a népszavazás eredményét és nyílt párbeszédet kezdeni Bagdaddal az iraki alkotmány alapján. A nyilatkozat emellett azonnali tűzszünetre és minden, az ország északi térségében zajló katonai műveletnek a leállítására szólít fel, az iraki központi kormány és az autonóm Kurdisztán között kialakult válsághelyzet rendezése érdekében.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen