hirdetés
Külföld

Donald Trump ismét figyelmeztette Phenjant

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy Észak-Koreának tartózkodnia kellene attól a „végzetes hibától”, hogy az Egyesült Államokat és annak szövetségeseit alábecsülve folytatja nukleáris programját, illetve szélsőséges retorikáját.
Donald Trump Donald Trump a civilizált nemzetek nevében üzente Észak-Koreának: „ne tegyenek próbára minket” (Forrás: voanews.com)
hirdetés

Trump a dél-koreai parlamentben mondott beszédében elmondta:

„Remélem, hogy ma nem csupán saját országainknak, de minden civilizált nemzetnek a nevében szólok, amikor azt mondom az Északnak: ne becsüljenek alá, és ne tegyenek próbára minket”.

Trump minden országot arra szólított, hogy közös erővel szigeteljék el „Észak-Korea brutális rezsimjét”, egyben elmondta, hogy nem tudja tolerálni a rezsim nukleáris fenyegetését. Az amerikai elnök Kim Dzsongun vezetését „kultusznak” és egy „sötét fantáziának” nevezte, hozzátéve, hogy rossz feltételezés az, hogy Phenjan uralhatná a Koreai-félszigetet.

„Minél sikeresebbé válik Dél-Korea, annál határozottabban vonják kétségbe a Kim-rezsim szívében élő sötét fantáziát” – jelentette ki Trump.

Hozzátette azt is, hogy „minden felelős nemzetnek egyesítenie kell erejét Észak-Korea brutális rezsimjének elszigetelésére”, vagyis arra, hogy megfosszák azt bármilyen „támogatástól”, legyen szó bár kereskedelmi, vagy másféle kapcsolatokról. Trump megjegyezte azt is, hogy Washingtont nem félemlíti meg Észak-Korea.

„Nem fogjuk engedni, hogy amerikai városokat fenyegessenek a megsemmisítéssel. Nem fognak megfélemlíteni minket. És nem fogjuk engedni, hogy itt megismétlődjenek a történelem legszörnyűbb atrocitásai, ezen a földön, amelynek biztonságáért harcoltunk és életünket adtuk”.

Trump ismét szólt Észak-Koreához is, leszögezve, hogy a fegyvereik révén nem élvezhetnek nagyobb biztonságot, és hogy Kim Dzsongun a „saját rezsimjét sodorja súlyos veszélybe”. Ezután viszont látszólag ismét utalt arra, hogy készek a diplomáciai megoldásra.

„Minden lépés, amelyet ezen a sötét úton tesz lefelé, növeli a veszedelmet, amellyel szembe kell néznie. Minden bűn ellenére, amelyet Isten és ember előtt elkövetett, készek vagyunk ajánlani egy utat egy sokkal jobb jövő felé” – jelentette ki Trump, szavait némi meglepetésre egyenesen az észak-koreai vezetőnek címezve.

Trump szóba hozta azt is, hogy Észak-Korea

„nem az a paradicsom, amelyet (Kim Dzsongun) nagyapja vizionált, hanem egy olyan pokol, amelyet egyetlen ember sem érdemelt ki”.

Beszéde előtt Donald Trump az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezethez látogatott volna el, ám a rossz időjárási körülmények – nevezetesen: a sűrű köd – miatt végül le kellett fújni ezt a programját, ugyanis a helikoptere nem tudott biztonságban leszállni.

Az előzetes tervek szerint ezután Kínába indult, ahol amerikai tisztviselők szerint Hszi Csin-ping elnököt arra bátorítja, hogy helyezzen még nagyobb nyomást Phenjanra. Trump Kínát és Oroszországot arra szólította, hogy vessenek ki Phenjan ellen minden gazdasági és diplomáciai szankciót, amelyre csak lehetőségük van.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lelőtték a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi lövöldözés elkövetőjéthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen