hirdetés
Külföld

A világ legsúlyosabb éhínsége fenyegeti Jement

Amennyiben nem kezdik meg ismét a segélycsomagok szállítását, úgy évtizedek óta a legsúlyosabb éhínség következhet be Jemenben, amelynek több millió ember válhat áldozatává – figyelmeztet egy vezető ENSZ-tisztviselő.
Éhező gyermek Jemenben A világ legsúlyosabb éhínsége fenyegeti Jement (Forrás: usnews.com)
hirdetés

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője a jemeni blokád feloldására szólította fel a szaúdi vezetésű koalíciót.

Hétfőn a koalíció lezárta a légi, földi és tengeri útvonalakat Jemenbe, miután húszi felkelők egy ballisztikus rakétát lőttek ki Rijád irányába – utóbbit a szaúdi főváros repülőterénél elfogták és megsemmisítették.

Szaúd-Arábia szerint a blokádra annak érdekében van szükség, hogy megakadályozzák, hogy Irán fegyvereket küldjön a felkelőknek. Irán tagadja, hogy ő látná el fegyverrel a 2015 óta a szaúdi vezetésű koalícióval szemben álló lázadókat.

Mark Lowcock szerdán beszélt a jemeni helyzetről, miután zárt ajtók mögött tájékoztata a témában az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

„Elmondtam a tanácsnak, hogy amennyiben ezeket az intézkedéseket nem oldják fel, éhínség lesz Jemenben. Ez a legsúlyosabb éhínség lesz, amelyet a világ az elmúlt több évtizedben látott, és több millió áldozat lesz” – mondta újságíróknak Mark Lowcock.

Korábban ezen a héten az ENSZ és a Vöröskereszt is arra hívták fel a figyelmet, hogy a jemeni helyzet több millió, az életmentő segélyszállítmányokra szoruló embert fenyeget.

A Vöröskereszt közölte, hogy blokkolták a klórtabletta-szállítmányát is, holott erre a több mint 900 ezer embert érintő kolerajárvány leküzdéséhez égető szükség volna.

Az ENSZ közlése szerint hétmillió jemeni van jelenleg az „éhínség szélén”. Az ország szinte minden, a civilek túlélését biztosító cikkben importra szorul, jelenleg azonban nemcsak az élelmiszer, de például a gyógyszerek és az üzemanyag sem juthatnak be az ország területére.

Jemenben 2015 márciusa óta az ENSZ szerint több mint 8670 ember – 60 százalékban civilek – haltak meg a légicsapásokban és az összecsapásokban, további 49 960 személy pedig megsérült.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Többen meghaltak, miután összeomlott egy mozambiki szeméthegy

Többen meghaltak, miután összeomlott egy mozambiki szeméthegyKitört egy vulkán Indonéziában

Kitört egy vulkán Indonéziábanhirdetés
Folytatják a vasárnap lezuhant iráni gép roncsainak keresését

Folytatják a vasárnap lezuhant iráni gép roncsainak keresését


IRÁN,     REPÜLŐGÉP,     BALESET

Zavargásba fulladt egy olasz antifasiszta tüntetés

Zavargásba fulladt egy olasz antifasiszta tüntetéshirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen