hirdetés
Külföld

A világ legsúlyosabb éhínsége fenyegeti Jement

Amennyiben nem kezdik meg ismét a segélycsomagok szállítását, úgy évtizedek óta a legsúlyosabb éhínség következhet be Jemenben, amelynek több millió ember válhat áldozatává – figyelmeztet egy vezető ENSZ-tisztviselő.
Éhező gyermek Jemenben A világ legsúlyosabb éhínsége fenyegeti Jement (Forrás: usnews.com)
hirdetés

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője a jemeni blokád feloldására szólította fel a szaúdi vezetésű koalíciót.

Hétfőn a koalíció lezárta a légi, földi és tengeri útvonalakat Jemenbe, miután húszi felkelők egy ballisztikus rakétát lőttek ki Rijád irányába – utóbbit a szaúdi főváros repülőterénél elfogták és megsemmisítették.

Szaúd-Arábia szerint a blokádra annak érdekében van szükség, hogy megakadályozzák, hogy Irán fegyvereket küldjön a felkelőknek. Irán tagadja, hogy ő látná el fegyverrel a 2015 óta a szaúdi vezetésű koalícióval szemben álló lázadókat.

Mark Lowcock szerdán beszélt a jemeni helyzetről, miután zárt ajtók mögött tájékoztata a témában az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

„Elmondtam a tanácsnak, hogy amennyiben ezeket az intézkedéseket nem oldják fel, éhínség lesz Jemenben. Ez a legsúlyosabb éhínség lesz, amelyet a világ az elmúlt több évtizedben látott, és több millió áldozat lesz” – mondta újságíróknak Mark Lowcock.

Korábban ezen a héten az ENSZ és a Vöröskereszt is arra hívták fel a figyelmet, hogy a jemeni helyzet több millió, az életmentő segélyszállítmányokra szoruló embert fenyeget.

A Vöröskereszt közölte, hogy blokkolták a klórtabletta-szállítmányát is, holott erre a több mint 900 ezer embert érintő kolerajárvány leküzdéséhez égető szükség volna.

Az ENSZ közlése szerint hétmillió jemeni van jelenleg az „éhínség szélén”. Az ország szinte minden, a civilek túlélését biztosító cikkben importra szorul, jelenleg azonban nemcsak az élelmiszer, de például a gyógyszerek és az üzemanyag sem juthatnak be az ország területére.

Jemenben 2015 márciusa óta az ENSZ szerint több mint 8670 ember – 60 százalékban civilek – haltak meg a légicsapásokban és az összecsapásokban, további 49 960 személy pedig megsérült.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen