hirdetés
Külföld

Több mint száz beteget megölhetett egy német ápoló

Egy két gyilkosság miatt már egyébként is életfogytiglani börtönbüntetését töltő német ápoló, aki állítása szerint „unalomból” ölt, az ügyészek szerint akár másik több mint száz beteg halálát is okozhatta, mialatt Németország északi részén a két érintett egészségügyi intézményben dolgozott.
Niels Hoegel Több mint száz beteget megölhetett egy német ápoló (Forrás: metro.co.uk)
hirdetés

A nyomozás során toxikológiai vizsgálatot végzetek azon betegek holttestén, akik abban az időben hunytak el, amikor Niels Hoegel német ápoló a két érintett kórházban dolgozott Oldenburgban, illetve Delmenhorstban. A vizsgálatok eredménye alapján újabb 16 olyan esetet találtak, amelyben az ápolót gyanúsítják.

Augusztus végén az ügyészek azt mondták, a férfi akár másik 84 beteget is megölhetett, azokon a gyilkosságokon felül, amelyekért a büntetését tölti. Ekkor még vártak a 41 elhunyt beteg esetében végzett toxikológiai vizsgálat eredményeire, a teszteket azóta elvégezték.

Az ügyészek közleményükben ismét közölték, hogy várakozásuk szerint a jövő év elején újabb vádakat emelnek Hoegellel szemben, és az újabb ítéletek befolyásolhatják azt is, hogy a férfit a jövőben szabadlábra helyezhetik-e – Németországban azonban a rá korábban kiszabottnál érdemben súlyosabb büntetés nem létezik.

Hoegelt 2015-ben ítélték el két gyilkosság, illetve két gyilkossági kísérlet miatt, amelyeket a delmenhorsti kórházban követett el. Ezekért a bűncselekményekért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Tárgyalásán Hoegel azt mondta, hogy szándékosan keringési rendellenességet idézett elő mintegy kilencven beteg esetében Delmenhorstban, ugyanis élvezte, hogy képes újraéleszteni őket. Később a nyomozóknak azt mondta, hogy Oldenburgben ugyancsak betegek halálát okozta.

Hoegel 1999 és 2002 között dolgozott az oldenburgi kórházban, Delmenhorstban pedig 2003-tól 2005-ig. Az ügyészek szerint előbbi kórházban 38, utóbbiban pedig 62 ügyben gyanúsítják az ápolót, ezek közül azonban öt olyan eset van, ahol további vizsgálatra van szükség.

A mindkét kórházra kiterjedő vizsgálat során a rendőrség és az ügyészség a betegek több mint 500 dokumentumát vizsgálta át, emellett 67 temetőből 134 elhunyt holttestét exhumálták. Hoegelt a nyomozással összefüggésben hat alkalommal kérdezték ki.

A rendőrség megjegyezte, hogy ha a helyi egészségügyi tisztviselők nem haboznak értesíteni a hatóságokat, Hoegelt már korábban meg lehetett volna állítani. A hatóságok a két egészségügyi intézmény korábbi személyzetének felelősségét is vizsgálják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen