hirdetés
Külföld

Trump: Az Egyesült Államok nem tolerálja többé a kereskedelmi visszaéléseket

Donald Trump amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozóján azt mondta, az Egyesült Államok nem tolerálja többé a „krónikus kereskedelmi visszaéléseket”.
Donald Trump Donald Trump (Forrás: reuters.com)
hirdetés

Donald Trump elmondta, hogy kész arra, hogy közreműködjön az APEC országaival, egészen addig, amíg azok „tiszteletben tartanak egy kölcsönös kereskedelmet”– írja a BBC. Az amerikai elnök megjegyezte, a szabadkereskedelem több millió amerikai munkájába került, és szerette volna helyreállítani ezt az egyenlőtlenséget.

Ötnapos ázsiai látogatása keretében Trump már Kínában és Japánban is járt az elmúlt napokban. Az APEC-be tömörülő 21, a csendes-óceáni és ázsiai térségben fekvő állam gazdasága a világ GDP-jének megközelítőleg 60 százalékát adja.

Trump hivatalba lépése óta kivonta az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodásból (TPP). A jelentős gazdasági megállapodást az APEC tizenkét tagországa írta alá, Donald Trump azonban úgy vélte, hogy a megállapodás sérti az Egyesült Államok gazdasági érdekeit. Korábban, a megállapodást elutasító rendelet aláírása után úgy fogalmazott, hogy „nagyszerű dolog ez az amerikai munkásnak”.

Hszi Csin-ping kínai elnök ugyancsak felszólalt a vietnami Danangbanban tartott csúcstalálkozón, ahol annak a meglátásának adott hangot, hogy a globalizáció egy visszafordíthatatlan folyamat, ám a világnak kiegyensúlyozottabbá és átfogóbbá kell formálnia azt.

Pénteki beszédében Donald Trump támadta a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), amely a globális kereskedelmi törvényeket felállítja, azzal vádolva a szervezetet, hogy az nem képes „megfelelően működni”, amennyiben nem tiszteli minden tagja a szabályokat.

Kifogásolta továbbá a kereskedelmi egyenlőtlenségeket, egyebek mellett azt, hogy az Egyesült Államok csökkentette a piaci akadályokat és eltörölte a vámokat, miközben más országok nem tettek így.

„Az ilyen gyakorlatok sok embernek okoznak kárt az országomban” – jelentette ki az amerikai elnök a csúcson.

Ahelyett azonban, hogy az APEC-tagországokat hibáztatta volna a kialakult helyzetért, a korábbi amerikai adminisztrációkat bírálta, amiért nem cselekedtek korábban a fentebb említett trend visszafordításának érdekében.

Donald Trump kijelentette, hogy országa hajlandó „az indo-csendes-óceáni térségben” bármely partnerével kétoldalú megállapodásokat kötni, amennyiben az érintett partnerek tiszteletben tartják a tisztességes, kölcsönös kereskedelmet.

Az amerikai elnök Pekingből utazott Danangba, miután ott is egyeztetett az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelem jelentős egyenlőtlenségeiről. Ekkor ugyancsak hangsúlyozta, hogy nem Kínát teszi felelőssé azért, hogy „előnyre tett szert”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen