hirdetés
Külföld

Az iraki hadsereg műveletet indít az Iszlám Állam utolsó iraki városának visszaszerzésére

Az iraki erők megkezdték az utolsó az Iszlám Állam kezén lévő iraki város, Rawa visszaszerzését célzó hadműveletet.
Amerikai katona Irakban A kép illusztráció (Forrás: miamiherald.com)
hirdetés

Rawa város és néhány kisebb földterület továbbra is az Iszlám Állam dzsihádista csoport kezén van Irakban, a múlt héten azonban egy nagyobb várost – al-Kaimot – már visszafoglaltak a csoporttól. Az Iszlám Állam utolsó szíriai városi erősségét, Abu-Kemált is bevették nem sokkal ezt követően a szíriai kormányerők.

Azáltal, ha Rawa városát visszafoglalnák a szombaton megkezdett művelet során, a dzsihádista csoportot Irakban tulajdonképpen a teljes vereség szélére sodornák.

Az Egyesült Hadműveleti Központ (Joint Operations Command) közleménye szerint a két iraki gyalogos hadosztályt és a szunnita törzsi harcosokat vadászgépekkel támogatják.

Rawa azon városok egyike volt, amelyeket az Iszlám Állam az iraki-szíriai határ két oldalán „kialakított”, úgynevezett Eufráteszi Tartománya részének tekintett. Utóbbi terület arra szolgált, hogy a dzsihádisták fegyvereket, harcosokat és javakat szállítsanak a két ország között.

A határon átívelő tartomány egyben a dzsihádisták azon szándékának is szimbólumát jelentette, miszerint a régió valamennyi határát felszámolták volna, az 1916-os Sykes–Picot-egyezményben foglaltak figyelmen kívül hagyásával.

A nemrég visszafoglalt al-Kaim és Abu-Kemál is ennek a „tartománynak” a részei voltak.

Az Iszlám Államot mára az általa egykor ellenőrzött területek 95 százalékáról sikerült visszaszorítani Irakban, és több mint 4,4 millió iraki polgárt szabadítottak fel a dzsihádisták ualma alól az amerikai vezetésű koalíció szerint.

A brit Királyi Légierő (RAF) egy, az Iszlám Állam elleni iraki és szíriai légicsapásokat felügyelő vezetője pénteken azt mondta, a dzsihádista csoportnak már csak „legfeljebb hónapjai vannak hátra arra, hogy továbbra is kvázi-államként” működjön.

Johnny Stringer azonban Londonban újságíróknak azt mondta, hogy az Iszlám Állam

„szinte bizonyosan egy felkelő szervezetté alakul”,

és igyekszik majd támadásokat indítani a két országban.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Véget ért a kölni túszejtés

Véget ért a kölni túszejtésTúszejtés történt Kölnben

Túszejtés történt Kölnbenhirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen