Külföld

Észak-Korea szerint Trump „könyörög” a háborúért

Észak-Korea az amerikai elnök első ázsiai látogatásával kapcsolatosan azt állította, hogy Donald Trump „könyörög a nukleáris háborúért” a Koreai-félszigeten. Phenjan az állami hírügynökségen keresztül nyilvánosságra hozott közleményében megfogalmazza, hogy Trump körútja leleplezte „valódi természetét a világbéke elpusztítójaként”.
Donald Trump és Kim Dzsongun Donald Trump és Kim Dzsongun (Forrás: france24.com)

Donald Trump korábban ezen a héten arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ne becsülje alá az Egyesült Államokat, az ázsiai látogatásán emellett igyekezett támogatást nyerni az Észak-Korea elleni szankciók kivetését illetően.

Szerdai, szöuli beszédében Trump Kim Dzsonun észak-koreai vezetőnek címezve szavait arról beszélt, hogy nem érezheti magát nagyobb biztonságban az atomfegyverek fejlesztésével sem, s hogy rezsimjét súlyos veszélybe sodorja.

„Minden lépés, amelyet ezen a sötét úton tesz, növeli a veszedelmet, amellyel szembe kell néznie” – fogalmazott Trump

Egy észak-koreai külügyminisztériumi szóvivő Trump szavaira reagálva elmondta, hogy az amerikai elnök meglátásuk szerint ismételten megpróbálta elidegeníteni a népüket a kormánytól. Hozzátette: Trump első ázsiai látogatásával lerántotta a leplet a valódi természetéről, mint a világ békéjének és stabilitásának elpusztítója, egyben

„nukleáris háborúért könyörgött a Koreai-félszigeten”.

A szóvivő szerint semmi sem állíthatja meg Észak-Koreát abban, hogy folytassa nukleáris fegyverkezési programját. A közleményt aközben adták ki, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea egy szokatlan közös haditengerészeti gyakorlatba kezd, amelyekben három amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz. A hadgyakorlatban egyebek mellett a USS Ronald Reagan, Theodore Roosevelt és Nimitz, továbbá hét dél-koreai hajó is részt vesz.

A dél-koreai hadsereg közleménye szerint a haditengerészeti gyakorlat célja egyrészt a kombinált műveletek és légicsapások képességének javítása, másrészt pedig az, hogy „erős és határozott katonai készültséget” mutassanak „bármilyen észak-koreai provokáció elhárítására”.

Pénteken Trump az ázsiai-csendes-óceáni régiót arra figyelmeztette, hogy „nem ejtheti őket túszul egy diktátor” az erőszakos hódításról és a nukleáris zsarolásról szóló „torz fantáziája”, és noha Kim Dzsongunt ekkor nem nevezte meg, látszólag rá célzott.

Az amerikai elnök Kínát és Oroszországot a Phenjan elleni lehetséges gazdasági és diplomáciai szankciók kivetésére sürgette.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen