Külföld

Több mint 200 ember meghalt az iraki-iráni határ közelében történt földrengésben

Egy 7,3-es erősségű földrengés sújtotta Irak és Irán északi határának környékét, a katasztrófa következtében legkevesebb 207 ember meghalt és több mint 2,500 személy megsérült.
Földrengés Legalább 170 ember meghalt az iraki-iráni határ közelében történt földrengésben (Forrás: theguardian.com)
hirdetés

Egy segélyszervezet szerint 70 ezer ember szorult sürgősségi szállásra a földrengést követően.

Legalább 164 ember vesztette életét Irán nyugati, Kermánsáh nevű tartományában – közölte korábban az állami média a helyi tisztviselők tájékoztatása alapján. Irakban hat ember halt meg, várhatóan emelkedik az áldozatok száma.

A földrengés hatalmas riadalmat okozott, többen az utcákra siettek attól tartva, hogy utórengések is bekövetkezhetnek. Irak fővárosában, Bagdadban a mecsetek hangosbemondón közvetítettek imákat.

A legtöbben az iráni Sarpol-e Zahab településen haltak meg, nagyjából 15 kilométerre a határtól – ismertette az iráni sürgősségi szolgálatok vezetője az IRINN állami televíziónak. A város első számú kórházának épülete is megrongálódott a földrengésben, ami nehezíti a sebesültek ellátását.

Legkevesebb nyolc településről jelentettek káreseteket – mondta a hírcsatornának az iráni Vörösfélhold vezetője, Morteza Salim.

„Néhány másik faluban szünetel az áramellátás és a telekommunikációs rendszerükben is zavar keletkezett” – mondta a segélyszervezet vezetője.

Hozzátette, a mentő egységeket földcsuszamlások akadályozták a munkájukban.

Irakban a kurdisztáni régióban, a Szulejmánijja városától 75 kilométerre keletre fekvő Darbandikhanban okozta a legnagyobb károkat a katasztrófa.

„A helyzet rendkívül válságos” – mondta a Reuters Hírügynökségnek Iraki Kurdisztán egészségügyi minisztere.

A földrengés az iraki Halabdzsa várostól 30 kilométerre délnyugatra, az Irak és Irán közötti északkeleti határszakasznál történt – közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A földrengés 33,9 kilométeres mélységben történt, a rengéseket még Törökországban, Izraelben és Kuvaitban is érezni lehetett.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Lemondott az Andrej Babis vezette cseh kormány

Lemondott az Andrej Babis vezette cseh kormányhirdetés
Macron: nem épülhet újjá a dzsungel Calais-ban

Macron: nem épülhet újjá a dzsungel Calais-banhirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen