hirdetés
Külföld

Több mint 200 ember meghalt az iraki-iráni határ közelében történt földrengésben

Egy 7,3-es erősségű földrengés sújtotta Irak és Irán északi határának környékét, a katasztrófa következtében legkevesebb 207 ember meghalt és több mint 2,500 személy megsérült.
Földrengés Legalább 170 ember meghalt az iraki-iráni határ közelében történt földrengésben (Forrás: theguardian.com)
hirdetés

Egy segélyszervezet szerint 70 ezer ember szorult sürgősségi szállásra a földrengést követően.

Legalább 164 ember vesztette életét Irán nyugati, Kermánsáh nevű tartományában – közölte korábban az állami média a helyi tisztviselők tájékoztatása alapján. Irakban hat ember halt meg, várhatóan emelkedik az áldozatok száma.

A földrengés hatalmas riadalmat okozott, többen az utcákra siettek attól tartva, hogy utórengések is bekövetkezhetnek. Irak fővárosában, Bagdadban a mecsetek hangosbemondón közvetítettek imákat.

A legtöbben az iráni Sarpol-e Zahab településen haltak meg, nagyjából 15 kilométerre a határtól – ismertette az iráni sürgősségi szolgálatok vezetője az IRINN állami televíziónak. A város első számú kórházának épülete is megrongálódott a földrengésben, ami nehezíti a sebesültek ellátását.

Legkevesebb nyolc településről jelentettek káreseteket – mondta a hírcsatornának az iráni Vörösfélhold vezetője, Morteza Salim.

„Néhány másik faluban szünetel az áramellátás és a telekommunikációs rendszerükben is zavar keletkezett” – mondta a segélyszervezet vezetője.

Hozzátette, a mentő egységeket földcsuszamlások akadályozták a munkájukban.

Irakban a kurdisztáni régióban, a Szulejmánijja városától 75 kilométerre keletre fekvő Darbandikhanban okozta a legnagyobb károkat a katasztrófa.

„A helyzet rendkívül válságos” – mondta a Reuters Hírügynökségnek Iraki Kurdisztán egészségügyi minisztere.

A földrengés az iraki Halabdzsa várostól 30 kilométerre délnyugatra, az Irak és Irán közötti északkeleti határszakasznál történt – közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A földrengés 33,9 kilométeres mélységben történt, a rengéseket még Törökországban, Izraelben és Kuvaitban is érezni lehetett.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen